Nova knjiga Mirka Bokšića

120529 boksicMirko Bokšić rođen je 1948. u Mrzoviću nedaleko od Đakova. Pučku školu je pohađao u rodnom selu Mrzoviću i Semeljcima. U dvadeset i prvoj godini odlazi najprije u Ljubljanu, a iz Ljubljane za Njemačku u grad Nagold u Schwarzwaldu, gdje još i danas živi kao rani umirovljenik. Bio je  monter, vozač autobusa i tehnički crtač. Stihove piše od svoje osme godine života, o svemu što ga osjećajno doima i za što misli da će i čitatelje interesirati. Njegova lirika nije čisti osjećaj, nego i govor razmišljanja, piše jedan njemački kritičar.
Do 1984 godine objavljivao je svoje stihove u mnogim časopisima u tadašnjoj Jugoslaviji: Areni, Vikendu, Oslobođenju, Nadi, Reporteru i Dvoje.
Svoju prvu zbirku poezije „ Na putu – Unterwegs“ izdaje 2003 godine u Zagrebu dvojezično, na hrvatskom i njemačkom jeziku. Nakladnik je Croliday-Reisen iz Ludwigsburga. Potom mu izlaze: 2006 – „Augenblicke“, 2007 – „eingeständnis“, 2008 – „Späte Erkenntnisse“ i 2009 – „Sonnenaufgang und andere Elfchen“ na njemačkom jeziku i sve u izdavačkoj kući Engelsdorfer u Leipzigu.
Njegova šesta zbirka poezije „Trnoviti puti-Dornenwege“je izašla je također u izdavačkoj kući Engelsdorfer, ali ovoga puta kao i njegova prva zbirka dvojezično, na hrvatskom i njemačkom jeziku.
Svoju novu knjigu „Lebensspiegelungen" predstavit će u subotu, 16. lipnja 2012. u Nagoldu u Freudenstädter Str. 56/2 u "Atelier am Krautbühl". U Njemačkoj je zastupljen u nekoliko antologija.
Osim poezije, Bokšić www.boksic.de se bavi slikarstvom i kiparstvom.  U svojoj galeriji u Nagoldu, regali i zidovi popunjeni su do zadnjeg kvadratnog centimetra njegovim radovima. Mirko Bokšić je autodidakt s neospornim talentom za izbor boja i kreativnog stvaranja metalnih kompozicija.
Radove je izlagao u Njemačkoj, Hrvatskoj i Kanadi. Na njegovu ideju osnovana je Hrvatska kulturna udruga u kojoj su ujedinjeni slikari, kipari i pisci koji žive u Baden-Württembergu.
(Zvonimir Mitar –www.croatia.de)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.