Vodopijin dokumentarac prikazan u Donjoj Lastvi

120523 jedra„Kad splasnu jedra" naziv je dokumentiranog filma hrvatskog novinara Boža Vodopije, sadašnjeg generalnog konzula RH u Kotoru, koji je 28. svibnja prikazan u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi. Organizator ovog događaja je Hrvatska krovna zajednica "Dux Croatorum". Film je snimljen 2004. godine i bavi se poviješću Hrvata u Bokokotorskom zaljevu, kroz prizmu obitelji Brajnović.
"Čitava Boka predstavlja muzej starina", kaže Antun Tonko Tomić, koji govori o Dobroti i njenom pomorstvu. Za opstojnost Hrvata ističe Crkvu kao glavnog čuvara identitetskih vrijednosti. "Vidim da je Crkva jedina kao tvrđava neoborena, jer svjedok sam što su sve komunisti pokušavali i htjeli, ali nisu uspjeli", govori Tomić u filmu.
Osobito potresno je svjedočanstvo supruge Antona Tomića, Mire Tomić, sestre don Iva Brajnovića. Njenog brata je aktivist komunističkog režima, 30. siječnja 1942., u jutarnjim satima, kada se spremao predslaviti sv. misu, napao nožem, nanijevši mu teške tjelesne ozlijede. Od uboda u srce spasila ga je Čudotvorna medaljica Gospe Bezgrešne, koju je uvijek nosio na grudima. Pokojni don Ivo je četiri dana bio u besvjesnom stanju i teško se oporavljao. Ono što je vrijedno poštovanja i pamćenja je činjenica da on nikada nije odao napadača, spasivši svog krvnika od sigurne smrti. Treba napomenuti, da mučenička smrt, koju je podnio na otoku Daksi, kada je kamenom oko vrata udavljen u moru, njegovoj obitelji pored velikog bola, nije izazvala i mržnju prema ubojicama, svjedočeći katolički nauk o oprostu, iako su desetljećima nakon toga trpjeli šikaniranja.

Drugi od braće Brajnović, novinar i publicist Luka, emigrirao je u Španjolskoj. Ovaj vrsni intelektualac prijateljevao je s velikim ličnostima iz svijeta vjere, kulture, umjetnosti. U španjolskom gradu Pamploni osnovao je katedru novinarstva, na Sveučilištu Navarra. Ugled koji je stekao najbolje svjedoči činjenica da je još za života utemeljena međunarodna nagrada "Luka Brajnović", koja se od 1996. godine dodjeljuje za izvanredan etička i profesionalna dostignuća u novinarstvu.
Sinoćnjem prikazivanju filma, osim autora, bračnog para Mire i Antuna Tomića, nazočili su i Katja Žarnić, konzulica prvog razreda u GK RH u Kotoru, Marija Vučinović, predsjednica Hrvatske građanske inicijative, Ilija Janović, dopredsjednik Općine Tivat, don Ante Dragobratović, župnik Sv. Mateja u Dobroti, Josip Gržetić ,predsjednik Općinskog odbora HGI-a Kotor, Tripo Schubert, tajnik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, Tijana Petrović, glavna i odgovorna urednica Hrvatskog glasnika, predstavnici Mladih Hrvatske građanske inicijative i domaćin Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum".
U glazbenom djelu programa nastupila je kotorska ženska klapa "Moderato Cantabile".
(Radio Dux)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.