Dubrovčani i Slavonci u Padovi

120531 padovaU organizaciji dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika i Hrvatske zajednice u Venetu, u Padovi je 26. svibnja ove godine, na 22. međunarodnom sajmu Festa dei Populi / Međunarodnom sajmu naroda upriličen koncert Dubrovačkih kavaljera iz Beča. Članovi dubrovačko- bečke grupe glazbom su predstavili Hrvatsku na tom značajnom međunarodnom sajmu.
Hrvatskom pjesmom Dubrovački kavaljeri, dobitnici ovogodišnje „Večernjakove domovnice, kao najbolji glazbeni sastav u iseljeništvu, vidno su raspjevali i rasplesali publiku na Prato dela Vale, najvećem i najljepšem trgu u Padovi , nedaleko od svetišta sv. Leopolda Bogdana Mandića, bazilike Sv. Ante i crkve Sv. Justine, zaštitnice grada Padove.
Uz Dubrovačke kavaljere, predstavljeno je kulturno i povijesno naslijeđe istočne Hrvatske, točnije vinkovačkoga kraja, projektom Orion.
Tim projektom obrađen je jedinstveni arheološki  nalaz, najstariji indoeuropski kalendar na keramičkoj posudi. Otkriće ovog najstarijeg kalendara svjedoči o tamošnjoj razvijenoj visokoj civilizaciji i kulturi, prije više od 5 000 godina. Uz projekt Orion predstavljene su rukotvorine vezane uz njega, te prototip kravate, šala i marame s motivima najstarijeg kalendara Vinkovačkog Oriona koji je izradila Kravata Croata. Projekt je predstavljen u suradnji sa podružnicama HMI Vukovar i Pula.
Inače, grad Padova, već 22 godine organizira Festu dei Populi. Time se daje mogućnost narodima koji žive u Padovi da predstave svoju baštinu, kako Talijanima, tako i ostalim narodima u okruženju.
Festa dei Popoli održava se zadnji tjedan u svibnju, a najposjećenija  je  tijekom subote i nedjelje. Dnevno je posjeti preko 10 000 ljudi.

Tekst: Maja Mozara

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.