Hrvatski filmovi na festivalu u Portugalu

120229pAnimirani film "Cvijet bitke" Simona Bogojevića Naratha uvršten je u kratkometražnu konkurenciju međunarodnog filmskog festivala Fantasporto, koji se održava od 24. veljače do 3. ožujka u Portu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Bogojevićev film natjecat će se za nagrade s još šesnaest filmova iz cijelog svijeta, a u okviru programa kratkometražnih filmova "Fantas in Shorts" posebnim programom predstavit će se četrdesetak recentnih hrvatskih filmova, nastalih u protekle dvije godine.

Među njima su animirani, eksperimentalni i dokumentarni uratci Vladislava Kneževića, Nebojše Slijepčevića, Veljka Popovića, Daniela Šuljića, Ivana Faktora, Renate Poljak, Gorana Trbuljaka, Branka Farca, Marka Tadića, Dalibora Matanića i drugih.

Uz hrvatska ostvarenja, u tom programu predstavit će se kratkometražni filmovi iz Francuske, Nizozemske, Irske, Turske i Baskije.

Fantasporto je najveći filmski festival u Portugalu, osnovan je 1981. i posvećen žanrovima fantastike i SF-a. Sastoji se od natjecateljskog programa, programa retrospektiva i programa posveta. Ovogodišnje izdanje posvećeno je 30. obljetnici izlaska filma "Istrebljivač" Ridleya Scotta, koji je prvi put na tom festivalu prikazan 1983. godine.

Scottov film ujedno je i lajtmotiv popratnih festivalskih programa, u okviru kojih će se održati predavanja stručnjaka, znanstvene prezentacije, izložbe te promocija novog izdanja antologije kratkih SF priča.

Prije točno trideset godina, na drugom izdanju Fantasporta, Grand prix festivala pripao je filmu "Izbavitelj" hrvatskog redatelja Krste Papića.
(Hina)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.