Novi hrvatski državljani iz Australije

120307drzGeneralni konzul mr. sc. Antun Babić posjetio je hrvatske iseljenike i ribare u mjestu Port Lincoln, Južna Australija. Koncem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća jedna skupina hrvatskih iseljenika iz mjesta Kali, na otoku Ugljanu, i drugih okolnih mjesta i otoka, doselila se u malo nerazvijeno i od ostatka Australije izolirano mjesto Port Lincoln. Danas ti hrvatski ribari imaju najmoderniju i najveću flotu brodova u svijetu za izlov tuna. 

Tijekom dvodnevnog posjeta, gk Babić je u Port Lincolnu održao i ceremoniju svečane dodjele hrvatskog državljanstva Australcima hrvatskogA podrijetla. Na dodjeli u Hrvatskom klubu u Port Lincolnu rješenje o primanju u hrvatsko državljanstvo primile su tri sestre, rođene u Australiji, i njihovo sedmero djece. Primatelji hrvatskog državljanstva, iako svi rođeni u Australiji, nisu mogli sakriti emocije. Tijekom ceremonije gk Babića i nazočne pozdravio je predsjednik Hrvatskog kluba Andro Ševelj.
Hrvatsko državljanstvo primila su djeca i unuke Ive Ševelja, koji se u Port Lincoln doselio s otoka Šipana 1954. godine gdje se oženio za Australku Margaret Leech, rođenu u Port Lincolnu, čiji su roditelji bili Englezi. Tijekom ceremonije nazočni su bili Ivo i Margaret Ševelj, iako u već poodmaklim godinama.
Vijest o primanju u hrvatsko državljanstvo naišla je na veliki odjek u hrvatskoj iseljeničkoj zajednici diljem Australije, a hrvatske tjedne novine Hrvatski vjesnik u Melbourneu i Nova Hrvatska u Sydneyju dale su veliki prostor tom događaju.
Potrebno je istaknuti da se broj zahtjeva i upita za hrvatsko državljanstvo u GKRH u Melbourneu povećao za sto posto od uspješnog referenduma o ulasku Hrvatske u EU.

Gk Babić predložio je da se pokrene proces zbližavanja i suradnje, gradovi-prijatelji, između Port Lincolna i Zadra, iz čije okolice potječe većina doseljenih hrvatskih ribara. Na kraju razgovora konzul Babić uručio je Geoffu Doddu i Katrini Allen turistički materijal o Hrvatskoj. U Port Lincolnu Babića je primio i izvršni direktor Ureda za regionalni gospodarski razvoj Mark Cant. Posebno veliki utjecaj u gospodarstvu tog grada ima hrvatski iseljenik Šime Šarin, vlasnik najveće ribarske grupe u gradu i najbogatiji poslovni čovjek u tom dijelu Australije i vjerojatno najbogatiji hrvatski iseljenik u Australiji.
Tijekom boravka u Port Lincolnu gk Babić bio je i gost u domu Šime Šarina, kao i gost hrvatskih ribara na farmi Branka Šarunića, gdje je okupljenim hrvatskim iseljenicima odgovarao na brojna pitanja u svezi gospodarske, ali i političke situacije u Hrvatskoj.
(GK Melbourne)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.