Nastava hrvatskoga jezika u Mariboru

nastavaslo 120308Nastava hrvatskog jezika i kulture namijenjena je djeci hrvatskih državljana koji privremeno ili stalno žive u drugim zemljama, odnosno djeci u inozemstvu kojima je hrvatski jezik, obiteljski jezik. 

Hrvatska nastava je istovremeno otvorena i ostaloj djeci koja žele učiti hrvatski jezik i upoznati hrvatsku kulturu, a za to imaju potrebno jezično predznanje.
Nastava obuhvaća sadržaje iz jezika i književnosti, ali isto tako i zanimljivosti iz hrvatske povijesti, zemljopisa, kulturne baštine, uključujući upoznavanje sa svakodnevnim temama iz života stanovnika Hrvatske i Hrvata diljem svijeta.
Od ove godine nastava je organizirana u suradnji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Ministarstva školstva Republike Slovenije, i ona je besplatna za sve polaznike.
Nastava će se odvijati jedanput tjedno po dva sata i to u ranim popodnevnim satima. U sklopu nastave predviđena su gostovanja poznatih hrvatskih književnika i ljudi iz javnog i kulturnog života.
Zajedničkim radom s hrvatskim društvima uključit ćemo se u razne kulturne i sportske događaje ovog kraja, pa i šire. Na kraju školske godine organizirat ćemo zajednički izlet i razgledavanje nekih od znamenitosti RH koje smo upoznali na satu.
Učenje hrvatskog jezika omogućuje dobivanje posebne potvrde o polaženju hrvatske dopunske nastave u inozemstvu čime je stvorena veća mogućnost nastavka školovanja u Hrvatskoj.
Ovo su samo neki od razloga zašto ne biste trebali propustiti priliku za učenjem, upoznavanjem novih stvari i uživanjem na nastavi hrvatskog jezika i kulture!
Nastava će biti organizirana u OŠ „Angela Besednjaka“, Celjska ulica 11, Maribor, za sve osnovnoškolce. Nastava za srednjoškolce počinje krajem veljače 2012. u II. gimnaziji u Mariboru. Pozivamo da upišete svoje školarce i da preporučite drugima koje bi moglo zanimati.
(http://hkd-mb.si)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.