Jubilej patera Inocenta Varge

120308vDominikanac pater Inocent Varga rođen je 1913. u Čajti i krsno ime mu je Vinci (Puškarićev odnosno Šujstarov Vinci). 

U dominikanskoj crkvi u bečkoj Postgasse je 2. ožujka slavio svoj željezni (65 godina) jubilej zaređenja za svećenika. Ovim hrvatskim redovnikom se ponosi, ne samo red dominikanaca sa sjedištem u Beču, nego i gradišćanski Hrvati, a prvenstveno i oni u Beču i u rodnoj mu Čajti.
Pater Inocent, koga je vezalo usko prijateljstvo i sa subratom, nažalost već pokojnim benediktincem p. Augustinom Blazovićem, uvijek je bio na pomoći gradišćanskohrvatskoj vjerskoj zajednici u Beču — ili kao propovjednik ili ispovjednik, a prije svega i kao misnik. Zato mu je jubilej išla čestitati i delegacija Hrvatskoga centra na čelu s predsjednikom mr. Tiborom Jugovićem, perovođom Petrom Tyranom i glavnom tajnicom Gabrielom Novak-Karall, koja mu je predala mali dar. Ujedno su se svečaru zahvalili za sve ono što je učinio prvenstveno za Hrvate i na hrvatskom jeziku.
Godine 2003. se pater Inocent u visokim crkvenim krugovima zajedno s organizatorima u Hrvatskom centru zalagao za to, da je kip »Putujuće Celjanske Marije« došao u Beč, u Hrvatski centar u Schwindgasse 14. Njegova je zasluga, da je ova „hrvatska“ kopija celjanske svetinje dobro primljena i u višim crkvenim krugovima u Beču, a naposljetku i za to, da je i bečki kardinal Christoph Schönborn na hrvatskom služio svečanu sv. misu u bečkoj katedrali Svetoga Štefana 28. travnja 2004.- a to kao vrhunac jednogodišnjega boravka ovoga kipa u Beču (2003./2004.).
(http://www.hrvatskicentar.at)

O značajnom jubileju patera Varge čitajte i na http://volksgruppen.orf.at

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.