HiT-1 predstavljen na Sveučilištu u Zagrebu

120306laNa Sveučilištu u Zagrebu je 8. ožujka 2012. predstavljen Hrvatski internetski tečaj HiT-1, prvi e-tečaj hrvatskog kao inog jezika u Republici Hrvatskoj. Ovaj pionirski projekt, koji zajedno organiziraju i provode Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar SRCE predstavile su: prof. dr. sc. Ksenija Turković, prorektorica za pravna pitanja i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu; prof. dr. sc. Zrinka Jelaska s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Katarina Fuček, prof.; voditeljica Centra za e-učenje Sveučilišnog računskog centra SRCE Sandra Kučina-Softić, dipl. ing. te autorice i e-lektorice tečaja doc. dr. sc. Lidija Cvikić s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Marija Bošnjak, prof. 

HiT-1 je namijenjen svima onima koji ne mogu doći na postojeće tečajeve hrvatskoga jezika u Hrvatskoj, kao i onima kojima su ograničene mogućnosti učenja hrvatskoga u zemlji u kojoj žive. Također, radi se o tečaju za početnu razinu znanja, dakle namijenjen je osobama koje hrvatski jezik ne znaju ili znaju samo osnove hrvatskoga.
Ocijenivši Hrvatski internetski tečaj strateški važnim za Hrvatsku jer povećava mogućnost širenja hrvatskog jezika i svrstava ga među druge svjetske jezike za koje postoje slični programi, prorektorica Turković je također izdvojila tri ciljane skupine kojima je tečaj namijenjen. Prva su studenti koji dolaze na Sveučilište u Zagrebu kroz mobilnost; druga su djeca naših iseljenika, a treća nastavnici hrvatskoga jezika u inozemstvu kojima ovaj program omogućava novi vid doškolovanja.
Brojni kontakti Hrvatske matice iseljenika pokazali su posljednjih godina izraženu potrebu novog naraštaja Hrvata izvan Hrvatske da učenju jezika pristupe na moderan, njima poznat i prihvatljiv način, tj. uporabom suvremene tehnologije, istakla je Katarina Fuček, ravnateljica Hrvatske matice iseljenika koja je 2008. inicirala ovaj projekt. Kako bi ispitali stvarno stanje i zainteresiranost za pokretanje ovoga projekta, u Hrvatskoj matici iseljenika je, pod vodstvom voditeljice Odjela za školstvo HMI-ja Lade Kanajet Šimić, provedena anketa koja je pokazala da je potreba za učenjem hrvatskog jezika veća od sadašnje ponude te da postoji velika potreba za učenjem hrvatskoga na daljinu. Uslijedio je poziv na suradnju dugogodišnjem suradniku Sveučilištu u Zagrebu te Sveučilišnom računskom centru SRCE.
Predstavivši stručnu skupinu koja je izradila HiT u sastavu dr. sc. Lidija Cvikić, Marija Bošnjak, prof. i Zrinka Kolaković, prof., prof. dr. sc. Zrinka Jelaska je istakla da se, u odnosu na slične tipove tečajeva u inozemstvu, radi o brojčano izuzetno malom stručnom timu te je uspješnost ovoga projekta time još i veća. Izrada tečaja trajala je tijekom 2009. i 2010. da bi tečaj započeo s probnim radom u drugome semestru akademske godine 2010./2011. Od rujna 2011. tečaj HiT-1 provodi se redovito, a do sada ga je uspješno pohađalo ukupno 17 polaznika iz ukupno 14 zemalja (Peru, Venezuela, Argentina, SAD, Kanada, Austrija, Belgija, Velika Britanija, Švedska, Španjolska, Grčka, Rusija, Australija, Južna Afrika).
Govoreći o danas velikoj i neizostavnoj ulozi e-učenja, voditeljica Centra za e-učenje SRCA Sandra Kučina-Softić je predstavila rad računalnih stručnjaka SRCA na projektu HiT koji su prilagodili postojeći sustav za e-učenje (Merlin) specifičnim potrebama e-učenja hrvatskoga kao ino jezika (MoD) te obučili jezičnu stručnu skupinu za izradu e-tečaja i rad u programu.
Lidija Cvikić je predstavila razvoj i provedbu tečaja istaknuvši prednosti e-tečaja u odnosu na klasični oblik učenja, kao što su vremenska i prostorna neograničenost učenja, raznovrsnost multimedije, individualiziranost nastave i dr. Također je predstavila individualnu e-nastavu HEJ za polaznike čija je razina znanja hrvatskoga jezika iznad početničke. Nastava se održava pomoću Webinara ili Skypa u paketima od 10 sati, pri čemu je vremensko ograničenje održavanja nastavnih sati određeno na tri mjeseca.
O svojim iskustvima vezanim za izradu i provedbu HiT-a vrlo je emotivno govorila Marija Bošnjak, potkrijepivši svoje izlaganje videosnimkama virtualne nastave, tj. snimkama sa Skypa, webinara i interaktivne ploče.
Hrvatski internetski tečaj traje 12 tjedana, obuhvaća 7 nastavnih cjelina u sustavu MoD, 150 nastavnih aktivnosti, 24 sata on-line nastave u živo. Nastava je interaktivna, a pristup učenju jezika individualiziran. Već tri uspješno održana e-tečaja i najava novog ciklusa 2. travnja - 24. lipnja 2012. dokaz su da je HiT-1 ispunio očekivanja svih zainteresiranih za takav oblik nastave. Uz nositelje projekta Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar SRCE, projekt se realizirao i uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva kulture i Grada Zagreba.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.