Dodijeljena 6. Večernjakova domovnica

domovnicaU dvorani Kurhaus u Bad Homburgu, dodijeljena je šesta po redu Večernjakova domovnica, odnosno održana završnica izbora najpopularnijih iseljenika u sportu, glumi, glazbi, u organizaciji inozemnog izdanja Večernjeg lista a prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda i prema glasovima čitatelja. 

Ovogodišnje nagrade pripale su: u kategoriji mlade sportske nade, po ocjeni žirija Dori Hus, klizačici iz Mannheimer ERC-a a po odluci čitatelja odbojkašici Ani Čančar iz Švicarske i Ivani Vanjak iz Njemačke. Najpopularnija sportska ekipa je Cro Wiena, tvrde čitatelji dok se žiri odlučio za Košarkaški klub Dražen Petrović iz Essena.
Čitatelji a i stručni ocjenjivački sud su najpopularnijim sportašem proglasili Vedrana Ćorluku iz FC Bayer 04 dok je među sportašicama glasove čitatelja osvojila Ana Marija Crnogorčević iz Frankfurta a odlukom žirija to je Kristina Šundov iz Basela.
Nagradu je među pjevačicama, po ocjeni žirija, osvojila sopranistica iz Berlina Evelin Novak, a čitatelji su najviše glasova dali pijanistici iz Beča, Željki Caparin. Među glazbenicim, nagrada je pripala Luki Gudelju iz Beča i Vladi Bašiću iz Muenchena.
Među glazbenim sastavima žiri se odlučio za TS Alkare iz Züricha a čitatelji za Dubrovačke kavaljere iz Beča.
U konkurenciji za najpopularniju glumicu u iseljeništvu, nagrada je dodijeljena glumici Ivanki Brekalo iz Beča i Gabrieli Spanić iz Meksika, u konkurenciji glumaca nagrađen je glumac Josip Čuljak.
Kod najpopularnije medijske osobe čitatelji i žiri su bili istog mišljenja pa je nagrada pripala Vincentu Baniću.
Bilo je tijekom večeri i nagrada za sportske klubove koji ove godine slave 40 godina rada. Tim povodom su Večernji list, Zajednica nogometnih klubova Njemačke s Hrvatskim nogometnim savezom, dodijelili nagradu i zahvalnicu za promicanje sporta NK Marsoniji iz Frickenhausena i NK Croatiji iz Sindelfingena. Posebno priznanje za humanitarni i javni rad dobili su Davorka Tovilo i Mate Bulić, isto je uručeno i Draganu Čoviću za HNS BiH i napore koje čine u očuvanju ravnopravnosti Hrvata Bosne i Hercegovine.
Više od 500 gostiju u Kongresnoj dvorani Kurhaus u Bad Homburgu pozdravio je na početku programa najprije inicijator i organizator Večernjakove domovnice, Stipe Puđa urednik inozemnog izdanja a potom i drugi govornici, gradonačelnik Bad Homburga Michael Korwisi, saborski zastupnik Milijan Brkić, veleposlanik dr. Miro Kovač.
Večeri je nazočio i Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika, grada koji obilježava desetu obljetnicu prijateljstva s Bad Homburgom, poznata humanitarka iz Bad Homburga Olga Stoss, potom svi generalni konzuli Hrvatske u Njemačkoj, ministri, saborski zastupnici, predstavnici Hrvatske matice iseljenika, izaslanstvo Općine Konavle, predstavnik vinarije Dubrovački podrumi, Dubrovačke zračne luke te brojni gospodarstvenici, predstavnici brojnih hrvatskih udruženja i novinari iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Belgije.
I glazbeni program večeri je, uz dodjelu nagrada, bio vrlo raznovrstan. Nastupio je Jazz –Band “Ten Laces” iz Bad Hoburga, potom sestre Marija i Ivana Husar, Jacques Houdek, Evelin Novak, Luka Gudelj, Ana Badrov, Eto band i grupa Domino.
Tijekom večeri je prikazana i modna revija, etno kolekcija dizajnerice Mine Petre. Program su vodili Ivan Šarić i Sandra Budimir.

Za gastronomski ugođaj večeri ovog godišnjeg, šestog po redu proglašenja najpopularnijih iseljenika u devet raznih kategorija iz oblasti sporta, glazbe, glume i estrade, u organizaciji Večernjeg lista, pobrinuli su se restoran Damiro Westsite i Dubrovački podrumi.
Tekst : Sonja Breljak

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.