Predstavljanje riječke izložbe u Mimari

mimaraPrvo javno predstavljanje gostovanja Muzeja grada Rijeke u Muzeju imigracije Ellis Island u New Yorku s izložbom MERIKA, Iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku 1880. - 1914. održat će se u Muzeju Mimara 20. ožujka.

Projekt će predstaviti Andrea Zlatar, ministrica kulture, Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke i Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke. Predstavljanje je namijenjeno suradnicima, predstavnicima tiska, donatorima i sponzorima.
Izložba o emigraciji iz Srednje Europe u SAD, koja se u organizaciji Muzeja grada Rijeke priređuje u Ellis Island Immigration Museumu otvara se 28. lipnja 2012. u 15 sati a bit će otvorena do 4. rujna 2012.
Autor izložbe je Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja, a dizajner Klaudio Cetina, profesor na Nuova Accademia di Belle Arti u Milanu. Njujorško je izdanje verzija izložbe održane u Rijeci, Merika, iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku 1880-1914., koja je osvojila Godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva za 2009.
Za izložbu su poduzeta opsežna istraživanja u koja su uključeni istraživači i suradnici iz europskih zemalja i SAD-a (Hrvatska, Austrija, Poljska, Češka, Italija, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Srbija, Rumunjska, Velika Britanija, SAD), a pripremni su radovi započeti 2005. godine, upravo u doba kada je u Europi kulminirao interes za temu emigracije u Ameriku, pa su u više nekadašnjih emigrantskih luka otvoreni muzeji emigracije (Bremerhaven, Hamburg, a u Genovi je migracija važna tema Pomorskog muzeja).
Veliki se val emigracije iz Austro-Ugarske razbuktao krajem devetnaestog stoljeća, a prekinut je izbijanjem Prvog svjetskog rata. Najveća migracija u povijesti tijekom stotinu godina odvela je na drugi kraj svijeta pedeset milijuna iseljenika, no tijekom samo tridesetak godina iz Habsburške monarhije odlazi blizu pet milijuna ljudi. U to su doba u Ameriku u velikom broju odlazili jedino još ruski Židovi i Talijani.
Što je uzrokovalo i omogućilo tako masovnu migraciju i koje su bile njezine posljedice?
Kao što je rekao Dudley Baines, ugledni istraživač europske migracije u SAD, The real question is not why so many Europeans emigrated, but why so many stayed et home.
Uzroka ne nedostaje – siromaštvo i progoni s jedne strane, a velika očekivanja i nade s druge. Neke pogodnosti naročito potiču iseljavanje, u prvom redu razvijena komunikacija i organizacija – željeznica, telegraf, veliki parobrodi i cijena putne karte.
Gospodarske prilike seljaka u srednjoj i jugoistočnoj Europi krajem devetnaestog stoljeća mnogo su gore od prilika u kojima u to doba živi stanovništvo zapadne Europe, koja je već proživjela veliki val emigracije.
Izložba govori o tokovima iseljavanja iz Srednje Europe, o razvijenoj organizaciji, o parobrodima i kompanijama, o iseljeničkim agentima i lukama, kao i o sudbinama pojedinih migranata i njihovih obitelji, a završava njihovim potomcima, uspješnim Amerikancima.

I u pripremu izložbe na Ellis Islandu uključeni su brojni suradnici i institucije iz zemalja srednje i jugoistočne Europe. Izložba će biti popraćena opsežnim i preglednim katalogom i DVD izdanjem.
Tekst: Ervin Dubrović

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.