Pridružite se festivalu starih svadbenih običaja

pirovac 120322Pirovački festival OJ DIVOJKO,DIŽI SE IZ DVORA u organizaciji TZ Općine Pirovac, ove godine održat će se od 23. do 24. lipnja.

Cilj mu je potaknuti očuvanje starih svadbenih običaja i predstaviti posjetiteljima vrijednost i ljepotu tradicije. Domaćini žele oživotvoriti manifestaciju koja će postati tradicionalnim mjestom prezentacije svadbenih običaja Lijepe naše i hrvatskih manjina iz inozemstva. Svrha festivala je stvoriti kvalitetan turistički proizvod s kojim će pridonijeti produžetku sezone i promociji hrvatskoga turizma.
Dvodnevna manifestacija uključuje Etno sajam: predavanja o sličnostima i razlikama tradicijskih hrvatskih običaja, starinski prikaz obrade brnistre(lat. Spartium junceum) i spremanje dote (miraza), radionicu izrade starinskih frizura. Drugi dan rezerviran je za predstavljanje svadbenih običaja i uključuje povorku kroz mjesto, predstavljanje grupa na pozornici i podjelu priznanja «Zloselski fuštan“. Slijedi svadbeno veselje uz autohtona jela.
Organizatori pozivaju hrvatske folklorne skupine iz susjednih zemalja da, ukoliko u svome programu imaju takav običaj i žele sudjelovati na festivalu, da im se jave. Informacije Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.