Ministrica Pusić s američkim Hrvatima

pusić 120323-1Ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić doputovala je 20. travnja u dvodnevni službeni posjet Sjedinjenim Američkim Državama na poziv državne tajnice Hillary Clinton.

Na Capitol Hillu, već pri samom dolasku, susrela se s kongresmanima Dennisom Kucenicem, Eltonom Galleglyjem i zastupnicom Janice Hahn koji su joj uputili riječi dobrodošlice i pozdrave. Na sastanku na Capitolu nazočni su bili i članovi Izvršnog odbora HBZ-a u Americi na čelu s predsjednikom Bernardom M. Luketichem, odbornici Nacionalne federacije američkih Hrvata s predsjednikom Billom Vergotom, američki veleposlanik u Zagrebu James B. Foley te službenici VRH-a iz Washingtona D.C. predvođeni vršiteljem dužnosti veleposlanika Vicom Skračićem. S ministricom Pusić i njenom pratnjom doputovao je i novoimenovani veleposlanik Republike Hrvatske za Sjedinjene Američke Države Joško Paro.
Na sastanku se raspravljalo i o ukidanju viza za hrvatske građane. S obzirom da je status viza u nadležnosti Kongresa, bilo je to pravo mjesto da se o ovoj temi porazgovara. Kongresmani Dennis Kucenic i Elton Gallegly posebno su se zauzeli da se kroz raspravu o zakonu koji je upravo na dnevnom redu, i o kojem se raspravlja u Kongresu, dopusti izuzetak od tih pravila koja nisu najpovoljnija u slučaju Republike Hrvatske. U razgovoru su sudjelovali i predsjednik HBZ-a Luketich te predsjednik NFAC-a Bill Vergot koji su dali punu podršku ukidanju viza objasnivši brojne razloge da bi se olakšala robna i turistička razmjena između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske.
U svom govoru ministrica Pusić je, uz riječi zahvale na dobrodošlici, upoznala nazočne s trenutnom političkom situacijom Hrvatske te njenom prijemu u Europsku zajednicu. Dala je i sažeti pregled događaja kod stvaranja i razvoja demokratskog poretka kroz dvadesetogodišnje razdoblje te rada državnih institucija mlade,demokratske i samostalne države.
Na sastanku su se okupili i drugi uglednici tzv. hrvatskog lobija koji su se zadržali u prijateljskom druženju i razgovoru s državnim predstavnicima.

Tekst i fotografije: Franjo Bertović

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.