Splitski stogodišnjak Duje Balavac oduševio Graz

graz 120326-1Sto godina „Duje Balavca“ – splitskog humorističkog časopisa, naziv je izložbe Gradske knjižnice Marka Marulića iz Splita, autorice Ingrid Poljanić koja je otvorena u srijedu navečer u prostorijama podružnice HKD Napredak u Grazu. Izložbu su organizirali Austrijsko-hrvatska inicijativa (AHI), mješovita kulturna udruga iz Graza na čijem je čelu Splićanin Rade Lukić, inače i predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) Austrije i Hrvatska matica iseljenika, podružnica Split, na čelu s Brankom Bezić – Filipović, a pokrovitelj joj je bilo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji.

Stotinjak posjetitelja i uzvanika, među kojima su bili i hrvatski konzul u Austriji Branimir Lončar, voditelj Hrvatske katoličke misije u Grazu pater Franjo Jurinec te brojni predstavnici hrvatskih udruga u Grazu i Beču, uvodno je pozdravio Rade Lukić. Konzul Lončar je na otvaranju izložbe govorio o ulozi HSK-a u Austriji, posebice na projektu očuvanja i jačanja hrvatskog jezika, pozvavši sve austrijske Hrvate da podupru Kongres u provedbi ove zahtjevne, ali izuzetno značajne zadaće.

Nazočnom skupu obratili su se i dogradonačelnica Graza Lisa Rücker, izaslanik gradonačelnika Graza, gradski vijećnik Tomislav Rajaković i gradski vijećnik za kulturu Graza Michael Grossmann. Svi su govornici govorili o pripadnost Hrvatske istom srednjoeuropskom kulturnom krugu u kojem je i Austrija te brojnim poveznicama između Graza i Splita. Istaknuli su značaj kulturne razmjene između država i gradova, zaželjevši više sličnih priredbi i manifestacija.

Glazbeni okvir izložbi dala je klapa Graz s nekoliko šaljivih klapskih pjesama. Prilika je iskorištena i za promociju dalmatinskih jela i pića.

- Graz odavno nije doživio ovako uspješno kulturno predstavljanje nekog hrvatskog grada, kao što je to pošlo za rukom Splitu - rekao je za Večernji list predsjednik AHI-a i HSK-a Austrije, Rade Lukić
(Snježana Herek – Večernji list)
Fotografije: Rade Lukić

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.