"Nadinska rana" za Johannesburg

Naši iseljenici u Južnoafričkoj Republici žele kao i iseljenici iz ostalih vinskih zemalja osjetiti okus rodne grude, mnogi su i ugostitelji, imaju i snažnu hrvatsku katoličku misiju koja ih okuplja pa će s Nadinskom ranom pokušati zadovoljiti svoju nostalgiju

 

Vinska nostalgija
- Imamo jaku zajednicu koja je nostalgična prema rodnoj grudi i kraju i unatoč tome što je Južnoafrička Republika danas među svjetskim istaknutim vinarskim zemljama s ogromnim izvozom nedostaju nam naši okusi. Ako Španjolci, Talijani, Francuzi, odnosno doseljenici iz raznih zemalja vuku prema Južnoafričkoj Republici svoja vina, moramo i mi Hrvati to učiniti. Imamo dobru i jaku hrvatsku katoličku misiju oko koje se okupljamo. Mislim da ovo vino zaslužuje da nas predstavlja i sjeća na rodni kraj, jer ima ekstrakt našega snažnog, crnog vina kakav nam nedostaje, kazao nam je Serić inače iz Nove Gradiške, ali veliki zaljubljenik u Vrsaljkovo vino.
Navodi da mnogo naših ljudi ima tamo ugostiteljske lokale, a običaj je da se u lokalima nude i vina iz starih postojbina, odnosno domovina. Uglavnom probna pošiljka je krenula, pa ćemo vidjeti.
Šalimo se da se bar u crkvi valja služiti našim vinom.
Uostalom ovo su ekološki certificirana vina po najstrožim kriterijima. Nadin je vjerojatno i mjesto s najviše ekoproizvođača vina u jugoistočnoj Europi, a ne tek u nas jer je na ovom prostoru više od 100 hektara posvećeno takvoj proizvodnji kroz udrugu koja sad već broji 14 vinara. Vrsaljko je zadovoljan:

Vrsaljkov Syrah - klupsko vino Falkensteinera
- Veliko je to priznanje i pohvala ovom vinu. Vi znate da je Nadinska rana prvo vino za koje sam dobio oznaku vrhunskog te mnoštvo nagrada. Evo na Muvinu 2012. u Slovačkoj je uzelo zlatnu medalju. Mogu kazati da sam bio iznimno ugodno iznenađen da je ovo moje vino dobilo bod i pol više pred međunarodnim povjerenstvom ocjenjivača nego vino našega čuvenog vinara Plenkovića i to njegov Zlatan plavac Grand crue. Vina Vrsaljko dobila su na ovom ogledu u Prešovu jednu zlatnu i dvije srebrne medalje između 490 vina iz petnaestak zemalja.
Nadinska rana berba 2009. je mješavina syraha i merlota. Srebrne medalje dobila su i Vrsaljkova vina syrah i cuvée.

Vrsaljkov syrah prodan je u cijelosti kao klupsko, odnosno kućno vino za ovdašnji Falkensteiner na što je Vrsaljko posebno ponosan. U barique bačvicama zrije i sortni Merlot, a s bratom se sprema i u maraštinu. Vrsaljko ima 20.000 panja i predvodnik je ekološkog udruživanja Nadinjana.
Ostaje nam "Nadinskoj rani zaželjeti sreću u dalekoj Južnoafričkoj Republici.

Tekst: Damir Maričić

 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.