Snima se dokumentarac Hrvatski slikari u Parizu

slikProdukcijska kuća Inter film počela je snimanje dokumentarnog filma “Hrvatski slikari u Parizu” redatelja Željka Senečića. Film je zasnovan na višegodišnjem istraživanju hrvatskih slikara koji su boravili i stvarali u Parizu, od Vlahe Bukovca, koji je među prvima studirao u Parizu i ondje se zadržao petnaestak godina, pa sve do Julija Knifera, koji se 1994. trajno nastanio u Parizu, gdje je i preminuo 2004. 

Film će prikazati sudbine i ostalih hrvatskih slikara, velikana moderne, od Josipa Račića, Lea Juneka, Milivoja Uzelca, Jurja Plančića, Slavka Kopača, Virgilija Nevjestića, koji su također pokopani u Parizu.
Sniman na originalnim lokacijama, film se fokusira na odnos kulturnog središta i periferije te istražuje koliko je boravak hrvatskih umjetnika u Parizu utjecao na likovni život Zagreba i Hrvatske, kakva je bila recepcija naših umjetnika u likovnom životu Pariza njihovog vremena.
Svoje mišljenje o vječnoj, a u slučaju naših umjetnika i sudbonosnoj, temi sraza središta s periferijom iznijet će: Mirko Galić, Zvonko Maković, Tonko Maroević, Predrag Matvejević, Žarko Pajić, Vlasta Plančić, Ljubo Popović, Josip Vaništa, Velimir Veličković, Igor Zidić i drugi.
(Glas Slavonije)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.