Stanovništvo i migracije iz sjeverne Istre- Buzeštine

anaU Narodnom domu u Buzetu 23. ožujka održana jezanimljiva promocija knjige mještanina Ede Merlića „Stanovništvo i migracije iz sjeverne Istre-Buzeštine“. Autor po struci nije povjesničar, već je iz ljubavi prema zavičaju i s težnjom da se dijelovi povijesti ne zaborave, prišao istraživanju iseljavanja iz rodnog mu zavičaja. 

Njegova knjiga obrađuje razdoblje od 1892. do 1941. godine, a uz višegodišnja istraživanja „od kuće do kuće“ uspio je napraviti zanimljivo i hvalevrijedno djelo.
Recenzent knjige dr. Slaven Bertoša, redoviti profesor i znanstveni savjetnik sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, na promociji je rekao da demografske teme uvijek predstavljaju bitnu komponentu u proučavanju prošlosti nekog kraja.
- S obzirom na nedostatak rasprava i knjiga, teme o migracijama u historiografiji uvijek su vrlo dobrodošle. Doduše, kada je riječ o Istri, valja istaknuti činjenicu da se u zadnjih desetak godina broj radova i monografija koji podrobnije obrađuju ovu problematiku povećao, no ostaje tvrdnja da su demografska pitanja iz prošlosti Buzeštine na jednome mjestu do sada ipak najbolje predstavljena u Merlićevoj knjizi, istaknuo je Bertoša.
Drugi recenzent Merlićeve knjige, prof. dr. Ivan Šverko, istaknuo je kako, iako knjiga nije znanstvena publikacija, jer to traži multidisciplinarni pristup, spada u stručni prikaz obrađene tematike.
U uvodnom dijelu, voditeljica pulske podružnice Hrvatske matice iseljenika Ana Bedrina napomenula je da iseljavanja Istrana i Hrvata općenito nisu prestala.
Potom je riječ preuzeo i sam autor Edo Merlić: „U knjigu sam uložio dvije godine napornog rada. – Htio sam ostaviti u naslijeđe nešto što će sadašnje generacije podsjećati na njihove djedove koji su prije sedamdeset i više godina emigrirali u pustoš Argentine i Australije, rudnike Amerike i drugdje. Knjiga je napisana sa željom da odseljeni, današnji pa i budući stanovnici Buzeštine sačuvaju svoje korijene i svoj identitet, rekao je Merlić.
Tekst: Ana Bedrina; Fotografija: Domagoj Bedrina

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.