Predstavljen Hrvatski iseljenički zbornik

kU Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu 28. ožujka je predstavljen Hrvatski iseljenički zbornik za 2012. O renomiranoj serijskoj publikaciji, koja se bavi suvremenim kulturnim i društvenim procesima u našim heterogenim iseljeničkim zajednicama, govorile su Katarina Fuček, ravnateljica HMI, prof. dr. sc. Jasna Čapo Žmegač, znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku, Lada Kanajet Šimić, voditeljica Matičina Odjela za školstvo, znanost i sport, te profesorica Vesna Kukavica, koja Hrvatski iseljenički zbornik uređuje zadnjih 12 godina.

Novi broj zbornika 2012. na 408 stranica donosi mnoštvo iznimno zanimljivog štiva. U njemu se nalaze 34 samostalna autorska priloga o suvremenim jezičnim i kulturnim tendencijama, među raznovrsnim kreativcima naših korijena, koji djeluju u 20-ak zemalja diljem svijeta. Zbornik sadrži 8 tematskih cjelina: Znaci vremena, Kroatistički obzori, Mostovi, Povjesnica,Duhovnost, Baština, Znanost i Nove knjige, u kojima su pisali stručnjaci mlađeg naraštaja sa sveučilišta iz Zagreba, Rijeke, Pečuha, Melbournea i Toronta, kao i ugledni publicisti iz domovine i svijeta. Prilozi su ilustrirani brojnim fotografijama i tabelama.
Nakladnik ove stručno-popularne publikacije je HMI, a sažeci tekstova u Zborniku prevedeni su na engleski i španjolski jezik. Naslovnicu trojezične publikacije resi portret hrvatske skladateljice Dore Pejačević, koju je naslikao Maksimilijan Vanka (ulje na platnu, 1917.). Ovaj skladateljičin jedini portret donacija je Beča zagrebačkoj Modernoj galeriji.
Promociji je nazočilo mnogo prijatelja i suradnika Matice, ministarstava i institucija, autori i prevoditelji priloga u Zborniku, i po prvi put- novoimenovana predstojnica državnog Ureda za Hrvate izvan RH, Darija Krstičević.
Prigodni glazbeni program izvela je Dragana Ištvančić, solistica Zbora HRT. Moderator promocije bila je profesorica Ljerka Galic.

3 v4 s5 v

 

 

 

 

 

 

 

 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.