Iseljenici osnivaju stranku i banku

iseljenici 120329Hrvatski iseljenici izrazili su odlučnost i za uključivanje na domaću političku scenu, gdje bi preko osnivanja jedne političke stranke koja bi u svojem vijeću imala nekoliko predstavnika iz iseljeništva, neposredno sudjelovali na hrvatskim parlamentarnim pa i predsjedničkim izborima. Na poziv hrvatskih iseljenika iz Amerike, ekonomski analitičar i publicist Darko Petričić održao je seriju predavanja, a s turnejom je završio prošli tjedan nakon čega se vratio u Hrvatsku.

Predavanje je inicirao hrvatski iseljenik iz Kalifornije Marko Rudela. Teme predavanja bile su: aktualna politička i ekonomska situacija u zemlji; ulazak Hrvatske u dužničku krizu; prijevare na prošlim parlamentarnim izborima i referendumu; kako je Hrvatska opljačkala svoje iseljenike; država u rukama mafiokracije i korupcije.
Predavanja su održana u Los Angelesu, San Franciscu, Torontu, Clevelandu i New Yorku, u razdoblju od 8. do 20. ožujka, a najveći interes hrvatski iseljenici su pokazali za analizom rada nove hrvatske Vlade, kaznenim progonom hrvatskih političara koji su opljačkali zemlju i hrvatske iseljenike kao i mogućnostima ulaganja u domovinu.
Zanimalo ih je i to kako se uz pomoć odvjetnika, gruntovnica i sudova otimaju i kradu zemljišne parcele kod Zadra, na Braču, otocima i drugim lokacijama, pri čemu su izrazili nepovjerenje u ispravno funkcioniranje hrvatskih institucija i kompletnog pravosuđa, ističe Petričić.

Što se tiče ulaganja u Hrvatsku, iseljenici su spremni pomoći s novim investicijskim injekcijama koje bi pokrenule investicijski ciklus i od strane drugih inozemnih investitora i kompanija, ali ne pod postojećim uvjetima i u postojećoj poduzetničkoj klimi u kojoj dominira pravna neefikasnost i korupcija. Bilo je riječi o osnivanju ili preuzimanju jedne banke u kojoj bi većinski dioničari i vlasnici bili iseljenici, a ta bi banka imala velike ovlasti i služila bi kao financijski servis za hrvatske iseljenike i poduzetnike. Ovisno o raspoloživim sredstvima, banka bi poticala proizvodne i izvozne programe. Iako je u prošlosti bilo nekoliko pokušaja osnivanja ovakve banke, oni nisu bili uspješni pa se ovog puta ne bi smjele ponoviti prethodne pogreške.
Petričić napominje kako je skup predavanja zamišljen kao novo povezivanje hrvatskih iseljenika s domovinom koja ih sustavno ignorira, ali i kao međusobno povezivanje hrvatskog iseljeništva iz cijelog svijeta. U novoj seriji predavanja planira se posjet Australiji kao i nekim evropskim zemljama.
(http://www.croatia-presse.de)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.