I Gradišćanci uče igrati picigin

Zajednička fotografija za uspomenuNa Ljetnu školu nogometa i jezika, u zajedničkoj organizaciji splitske podružnice HMI Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, došla je grupa od 45 dvanaestogodišnjaka iz Gradišća

 

Već niz godina grupa mladih i djece, neki u pratnji roditelja, dolazi u Split na Ljetnu školu nogometa i jezika. Započelo je u zajedničkoj organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika i Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću. Hrvatski jezik predavali su u početku splitski profesori a sada već dolaze i profesori gradišćanskog i standardnog hrvatskog jezika iz samog Gradišća. Želja je da se paralelno s njemačkim koji je u Austriji službeni jezik, uče i ove dvije varijante hrvatskoga. Jezik se uči u učionicama, a vježba kroz treninge na nogometnom igralištu NK Dalmatinac u Spinutu, koji nam uvijek spremno ponudi svoj teren.

Bruno Radaković iz Gradišća i Branko Bosanac iz SplitaOve godine u srpnju došla je grupa od 45 mladih, prosječne dobi od 12 godina, a vođa puta im je kao i uvijek bio Bruno Radaković, dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću i predsjednik ureda jug. Grupa je za vrijeme boravka u Splitu predvidjela i jednodnevni izlet na Brač.

Da bi dodali nešto novo, odlučili smo mladim Gradišćancima ponuditi autohtonu splitsku igru – picigin. Trenira se na plaži Bačvice i to pod paskom Ekološkog društva picigin Bačvice. Drage goste pozdravio je tajnik društva Branko Bosanac nakon čega je grupa piciginaša demonstrirala igru, koja se u Splitu igra cijele godine u pličaku na pijesku, a nekima je posebna draž to učiniti i za Novu Godinu.

 

Gradišćanci igraju piciginNa kraju boravka, koji je trajao od 21. do 27.srpnja, mladi su završnom priredbom na maštoviti način pokazali što su naučili i vratili se kući s novim iskustvom. Na nama je dogodine programu dodati još nešto što je karakteristično za naš kraj a za njihov nije, da bi nam se opet vratili u što većem broju.

Tekst: Branka Bezić Filipović

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.