Pripreme za Susret književnika hrvatskih manjina s onima u domovini

Organizacijski odbor IX. Susreta književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj u sastavu Branimir Crljenko, Mario Sošić, Ana Bedrina, Ninoslav Mogorović, Alojz Štoković i Đuro Vidmarović ovih dana intenzivno radi na tome da se, makar i reducirano, Susreti ipak održe i ove godine.

 

Početkom rujna dogovoren je sastanak, za četiri člana Organizacijskog odbora, s Darijom Krstičević, predstojnicom novoosnovanog Državnog ureda za Hrvate izvan RH i Marinom Knezovićem, ravnateljem Hrvatske matice iseljenika. hrvatskih manjina u narednom razdoblju.
Naime, u organizaciji HKD Franjo Glavinić Rovinj, Matice hrvatske Rovinj, Hrvatske matice iseljenika- podružnice Pula, te uz potporu Ministarstva kulture, Grada Rovinja i MVPEI-a već devetu godinu zaredom u Rovinju se održavaju bogati trodnevni literarni, znanstveni i društveni Susreti na kojem su dosad sudjelovali gotovo svi najznačajniji - književni i društveni - predstavnici hrvatskih manjina iz Italije, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, kao i predstavnici hrvatskih iseljenika iz Njemačke, Australije, Švicarske, te mnogi hrvatski manjinski stvaraoci (Srbi,Talijani, Židovi, Rusini, Ukrajinci), eminentni hrvatski književnici i znanstvenici.
S europskom Hrvatskom otvaraju se za sve manjine, pa tako i za hrvatsku manjinu u susjednim zemljama, nove perspektive i mogućnosti te ujednačeni standardi zaštite i razvoja. Otvaranjem Državnog ureda za Hrvate izvan RH očekuje se više razumijevanja i podrške u razvijanju i opstanku hrvatske riječi u susjednim zemljama.

Tekst: Ana Bedrina i Mario Sošić

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.