Uspjeh pulskoga dizajnera Deana Skire

nagPulski dizajner Dean Skira niže nagradu za nagradom, a posljednji njegov izum, svjetiljka Lun-up – kreirana za poznatu talijansku tvrtku Guzzini – osim što je nagrađena, ostavila je bez daha i arhitekte koji se brinu za uređenje i osvjetljenje Buckinghamske palače, kraljičinih vrtova i katedrale Saint Paul u Londonu koji su je odmah naručili.

U društvu najboljih
Riječ je o svjetiljci koja je na londonskom ARC Showu proglašena najinovativnijim proizvodom godine te je dizajner osvojio prestižnu nagradu LDA za najbolju vanjsku svjetiljku. Lun-upu na cijeni daje i činjenica da su se u konkurenciji našli finalisti poput AC/DC-a i Phillipsa. U 19 kategorija natjecala su se 234 prijavljena projekta i proizvoda iz 105 kompanija iz cijeloga svijeta. – Iznimno sam počašćen ovakvom nagradom, i to pred najvećim stručnjacima iz cijeloga svijeta. S obzirom na konkurenciju, nagrada je za mene, osim iznenađenja, i izuzetno emotivan trenutak koji je opravdao sav uloženi trud – kaže Dean Skira.

– Osnovni oblik svjetiljke je četvrtina kruga iz kojeg  je moguće proizvesti najrazličitije kombinacije za najrazličitije primjene. Ideja za Lun-up nastala je tijekom istraživanja kao rezultat specifičnih zahtjeva koji nije bilo moguće riješiti proizvodima dostupnima na tržištu. 

Premijera u Frankfurtu
Sjajan je za osvjetljavanje oblih, vertikalnih objekata svjetlosnim snopom jer Lun-up slijedi funkciju – objasnio je Skira koncept inovativne svjetiljke koju je osmislio zajedno sa svojim suradnicima. Dean je projektant u tvrtki Skira, koja se bavi dizajniranjem rasvjete, specijalizirane za komercijalne, urbane i rezidencijalne rasvjetne projekte. Svjetiljka koju će i engleska kraljica gledati u svom vrtu službeno će biti predstavljena javnosti na sajmu Light+Building u Frankfurtu.
(Tanja Božić – Večernji list)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.