Hrvatski umjetnici i filmaši u Francuskoj

franU sklopu partnerstva između Tabor Film Festivala i Festival du Cinéma Européen u Francuskoj (Lille) se održala večer pod imenom 'Hrvatska u fokusu', 2. travnja, s početkom u 20 sati, u kinu l'Univers, na kojoj je prikazan blok hrvatskih kratkih filmova.
Na programu su bili filmovi: Plac, Prljavi mali mjehurići, Ciao mama, Miramare, Pas/Zec, Ona koja mjeri i Onda vidim Tanju. Uz predstavnicu Tabor Film Festivala, u Lilleu je bila i producentica Barbara Jukopila.
Nakon projekcije filmova, u suradnji s hrvatskom ambasadom u Francuskoj, organiziran je domjenak s hrvatskim specijalitetima te razgledavanje izložbe fotografija Borisa Ljubičiča 'New Look Croatia'.
Ovaj program potpomognut je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. (Tabor Film Festival/Culturenet.hr)

Kožarić na Pariškom trijenalu
Na poziv umjetničkog direktora ovogodišnjeg Pariškog trijenala Okwuija Enwezora, svoja će djela u Parizu izložiti i hrvatski umjetnik Ivan Kožarić, koji će se predstaviti s četrdesetak radova iz Ateljea Kožarić, izvijestio je Muzej suvremene umjetnosti, kojega je taj atelje dio.

Osim ciklusa crteža zlatnom bojom, akademik Kožarić izložit će crteže na tkanini, dio ciklusa 'Ispuhivanje energije', višedijelan rad 'Slagalica' te skulpture 'Oblici prostora', odnosno djela koja su najvećim dijelom nastala šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća.
 
Pariški trijenale otvara se 20. travnja u obnovljenom izložbenom prostoru Palais de Tokyo, koji je postao jedno od najvećih mjesta posvećenih suvremenoj umjetnosti u Europi. Ovogodišnje izdanje, pod nazivom 'Intenzivna blizina', osim u Palais de Tokyo, održat će se i u sedam drugih umjetničkih institucija u Parizu i okolici, a trajat će do 26. kolovoza.
 
Među stotinjak umjetnika iz cijeloga svijeta, Hrvatsku predstavlja i David Maljković, koji će izložiti dvokanalnu video instalaciju 'Out of Projection', koja je nastala u sjedištu automobilske tvrtke Peugeot čiji se umirovljeni radnici pojavljuju u radu u kojemu se miješaju elementi dokumentarnog filma i znanstvene fantastike.
 
Umjetnički direktor Trijenala Okwui Enwezor, predavač, likovni kritičar i direktor Haus der Kunst u Muenchenu, jedan je od najznačajnijih kustosa na današnjoj međunarodnoj sceni. Bio je glavni izbornik Documente 11, te bijenala u Gwangju i Johannesburgu.
 
Pariško trijenale, nadahnuto djelima velikih francuskih etnologa koji su djelovali na početku i sredinom prošloga stoljeća, svojevrsno je putovanje na kojem se susreću umjetnost i etnografija da bi obnovile fascinaciju i otuđenost.
 
Svrha projekta je prebaciti naglasak s ideje nacionalnog prostora kao konstitutivne fizičke lokacije naglasak na granični prostor koji podrazumijeva neprestano nove morfologije i kategorizacije. Naziv trijenala ukazuje na razne napetosti koje pokreću sve ljudske aktivnosti te propituje kako pojedinačno porijeklo, školovanje ili životni put utječu na umjetnike u širem društvenom kontekstu.
 
Trijenale ima i bogat popratni program, a podijeljeno je na nekoliko sekcija koje, uz glavnog izbornika, potpisuju kustosi Abdellah Karroum, Emilie Renard, Claire Staebler i Melanie Bouteloup.
(Hina)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.