Hrvatski križni put u Mađarskoj

mađarskaNa Cvjetnu nedjelju 1. travnja okupilo se mnoštvo Hrvata iz Pomurja u Komaru (Homokkomarom) u Mađarskoj kako bi sudjelovalo na križnom putu na svome materinskom jeziku koji je predvodio preč. Blaž Horvat, rektor varaždinske katedrale.
Za organizaciju hrvatskog križnog puta pobrinula se Hrvatska samouprava Velike Kaniže na čelu s predsjednicom Marijom Vargović, koja se brine za organiziranje bogoslužja na hrvatskome jeziku u regiji. Više od sto okupljenih vjernika iz Fićehaza, Kerestura, Mlinaraca, Petribe, Pustare, Sepetika, Serdahela, Sumartona, Velike Kaniže i drugih mjesta klanjalo se Kristu molitvama i pjesmom od "štacije" do "štacije" oko crkve Male Gospe na križnom putu.
Preč. Horvat okupljene Hrvate na brdu u Komaru pozvao je da s molitvom obnavljaju svoju vjeru te da zajedno s Kristom krenu na Križni put, koji je najvjerodostojnije ostvarenje ljubavi i mira.
"Fnogi od nas nose križ vu živlenju, ali samo s križom moremo doći do našega spasenja", obratio se rektor Horvat vjernicima na kajkavskome jeziku. "Zato smo došli denes na breg, i na bregu je bila i kalvarija i Isus je na breg išel i nesel križa. Skupa bomo molili na našem križnom putu, molimo za taj naš hrvatski narod. Kak vidim kak je duga naša prešencija, spomenem se kak je duga teška povijest Hrvata, al so Hrvati vek z Kristušom bili, verovali vu njega pak ž njim skupa pretrpeli se", rekao je preč. Horvat prije nego se krenulo na križni put.
Lijepo proljetno vrijeme i glazba kaniških tamburaša pratili su vjernike, mnoge odjevene u narodnu nošnju, od prve do posljednje postaje, koji su pjevali na svome zavičajnom govoru te molili iz svoje molitvene knjige na kajkavskome narječju "Ruža nebeska". (IKA)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.