Slike od slame u Splitu

splitZahvaljujući zajedničkoj suradnji Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i HMI podružnice Split organizirano je predstavljanje Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame.
U splitskoj knjižnici izložbu slika od slame 2. travnja otvorila je Ingrid Poljanić, voditeljica kulturnih programa knjižnice a o slikama su govorile Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Jozefina Skenderović, voditeljica slamarske sekcije iz Subotice. Nazočni su bili u ime grada Đeni Vuković-Stanišić, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti i Gerard Denegri, šef protokola.
Slike od slame su autentični likovni izričaj nastao na temeljima tradicijskog načina pletenja predmeta od slame. Na slikama se uspijeva postići trodimenzionalni efekt, ali se, također, na ovaj način sačuvao u izvornom obliku i specifični način izrade pletiva. U Tavankutu je 1961. godine počela djelovati Likovna kolonija pri HKPD Matija Gubec gdje su se radile slike od slame. Prvu sliku Rit izradila je Ana Milodanović. Od 1986. u Tavankutu djeluje Prva kolonija naive u tehnici slame koja svake godine okuplja veliki broj slamarki. Slike nastale na koloniji čuvaju se u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu.
Izložba je u Splitu pobudila veliko zanimanje, jer je ta tehnika malo poznata, između ostalog i zbog nedostatka tog materijala ali i tradicije. Lijepo se uklopila u predstojeće uskršnje blagdane.

Tekst: Branka Bezić Filipović

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.