Hrvati Boke kotorske kroz povijest-sjećanja i zaboravi

vidmarović 120405-1U donjolastvanskom Domu kulture „Josip Marković" 3. ožujka predstavljena je knjiga „Hrvati Boke kotorske kroz povijest-sjećanja i zaboravi", zagrebačkog intelektualca Đura Vidmarovića. O knjizi su govorili: Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske krovne udruge „Dux Croatorum", profesor književnosti Miomir Abović i novinar Dux radija Adrijan Vuksanović.
Programa je otvorio Zvonimir Deković, koji je izrazi žaljenje što autor nije mogao biti na promociji, zbog neizostavnih obveza u Zagrebu. On je izrazio zadovoljstvo što je na čelu udruge, koja okuplja entuzijaste i koja neumorno radi za dobrobit šire zajednice, što potvrđuje i ovo najnovije, šesto izdanje u nakladi HKZ „Dux Croatorum".
Vuksanović je naglasio da knjiga „Hrvati Boke kotorske kroz povijest-sjećanja i zaboravi" emancipira puk od autocenzure i iracionalnog straha.

Profesor Miomir Abović, inače lektor predstavljene knjige, nazočnima je istakao da knjiga sadrži tri bitne tematske cjeline i intencije. „Jedna je dokazivanje autohtonosti hrvatskog naroda i kulture na crnogorskom primorju, napose u Boki kotorskoj. Druga tematska cjelina tiče se bespoštedne i utemeljene kritike negiranja te autohtonosti, ma sa koje strane i ma na koji način to negiranje dolazilo. Treća tematska cjelina vezana je za uviđanje pojave autocenzure u pogledu nacionalne pripadnosti...i sklonosti zamjene etnonima Hrvat nekim drugim nazivima, nekad nazivom Jugoslaven, a danas nazivom Bokelj... Na stranicama knjige Đura Vidmarovića zrcali se sve bogatstvo kulture bokeljskih Hrvata kroz vjekove."

Promociji su osim brojnih posjetitelja nazočili i generalni konzul Republike Hrvatske u Kotoru Božo Vodopija, konzulica prvog razreda Katja Žarnić u Konzulatu Republike Hrvatske, direktor Fonda za nacionalne manjine Safet Kurtagić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Miroslav Franović, predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović, dopredsjednik Općine Tivat Ilija Janović, dopredsjednik Općine Kotor Filo Biskupović, predsjednik Općinskog odbora HGI-a Kotor Josip Gržeti, kao i mladi HGI-a.
Tiskanje knjige pomogli su Fond za nacionalne manjine i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske-Povjerenstvo za dodjelu potpore hrvatskim projektima u Crnoj Gori.
(Radio Dux)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.