Orden Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore – Kotor

orden 120406-1Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je u rezidenciji na Cetinju uručio 3.travnja Orden crnogorske zastave III reda Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore - Kotor i njegovom prvom predsjedniku Tripu Schubertu. Orden u ime društva primio je predsjednik HGD-a Mirko Vičević.

Predsjednik Vujanović je odlikovao HGD na prijedlog Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, a uz podršku Zajednice udruga dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske i Bokeljske mornarice 809 Kotor.

Predsjednik HGD-a Mirko Vičević izrazio je zadovoljstvo dobivenim priznanjem te izrazio nadu da će mlađe generacije i novo rukovodstvo "nastaviti zacrtanom putanjom i programom uspjeti opravdati veliko priznanje. Veliki cilj je pred nama da pokažemo da i mlađe generacije koje dolaze imaju snage za uspjehe" kazao je Vičević.

Prvi predsjednik HGD-a Tripo Schubert izrazio je zadovoljstvo što je ovim priznanjem prepoznata kvaliteta jednog velikog i upornog rada te potvrđena pravilnost kontinuiranog puta kojim će HGD nastaviti raditi.

Za deset godina svog rada Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, koje je formirano 23. lipnja 2001 god. postiglo je značajne rezultate. Formiranjem Društva postavljena su tri osnovna cilja - očuvanje identiteta hrvatske populacije u Crnoj Gori, promocija i prezentacija kulturnog nasljeđa, obnova tradicijskih posebnosti i gradnja mostova povjerenja, suradnje i prijateljstva između Crne Gore i Republike Hrvatske.

U prethodnom periodu realizirani su značajni projekti kao što su formiranje dopunska nastava u Tivtu i Kotoru na hrvatskom jeziku u cilju očuvanja jezika je. Tiska se glasilo Hrvata „Hrvatski glasnik" na književnom hrvatskom jeziku. Na planu promocije i prezentacije kulturnog naslijeđa i obnove tradicijskih posebnosti, realiziran je projekt „Bokeljska priča" u Zagrebu, Rijeci, Omišu, Dubrovniku, Podgorici i Padovi. Postavljena je spomen bista na otoku Gospe od Škrpjela najvećem bokeljskom pjesniku Franu Alfireviću, i spomen ploča poginulim bokeljskim pomorcima u bitci kod Lepanta 1571. godine, obnovljena je pučka manifestacija „Tripundansko veče", obnovljen mandolinski orkestar. Tiskan je veliki broj knjiga i monografskih izdanja. Izgrađeni su mnogi mostovi povjerenja, suradnje i prijateljstva između Crne Gore i Republike Hrvatske.

U desetogodišnjem radu zbog postignutih uspjeha Društvo je dobilo nagradu Općine Kotor "21. novembar", a njegovi čelnici odlikovani su i od predsjednika Mesića i Josipovića.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.