Hrvatski je naš izbor predstavljen i u Innsbrucku

hskU Innsbrucku je predstavljen projekt Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) u Austriji „Hrvatski je naš izbor“.
Uz potpredsjednicu Kongresa Anu Petrović i člana Izvršnog odbora te voditelja projekta Željka Batarila predstavljanju su nazočili i povjerenica Republike Hrvatske za suradnju u obrazovanju u Republici Austriji Ljubica Tadić i predstavnici hrvatskih udruga u Tirolu te voditelj Hrvatske katoličke misije Innsbruck vlč. Ivica Oršolić i predsjednik Pastoralnog vijeća HKM Innsbruck Zlatko Grošanić.
Središnja tema razgovora bile su mogućnosti poboljšanja nastave hrvatskog materinskog jezika i kulture u Austriji u sklopu austrijskog obrazovnog sustava.

Naime, u austrijskom obrazovnom sustavu postoji mogućnost za učenike kojima njemački nije materinski jezik ili za djecu koja se u krugu obitelji odgajaju dvojezično, pohađati nastavu materinskog jezika.

U Austriji je više od 40 posto djece kojima njemački nije materinski jezik, među kojima je i oko 15 tisuća učenika hrvatskog podrijetla.

U sklopu nastave na materinskom jeziku Austrijanci još uvijek nude doseljenicima s područja bivše Jugoslavije tzv. BKS (bosansko-hrvatsko-srpski).

– Ta heterogena jezična ponuda za nas je neprihvatljiva i tražimo od austrijskih vlasti da omoguće djeci Hrvata pohađanje nastave isključivo na njihovu materinskom jeziku u sklopu austrijskog obrazovnog sustava, s obzirom na to da je hrvatski poseban jezik – rekao je Željko Batarilo. Dodao je da ga veseli potpora i spremnost na suradnju mnogih hrvatskih udruga i Hrvatskih katoličkih misija u Austriji.

– Crkva je od pamtivijeka bila i nastavlja biti stjegonoša hrvatskog nacionalnog bića, posebice nama u izvandomovinstvu – istakao je Batarilo.

Ustvrdio je da je potrebno da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH i hrvatsko veleposlanstvo u Austriji na čelu s veleposlanikom Gordanom Bakotom daju još snažniju potporu ostvarenju tog za Hrvate u Austriji značajnog projekta, i to, kako je istakao stvarnu, a ne deklarativnu.

– Što ima značajnije od hrvatskog jezika u očuvanju temeljnog identiteta nas ovdje u Austriji?“ – kritički je upitao župnik vlč. Oršolić, koji je, između ostalog, izvijestio nazočne o nedavnom posjetu veleposlanika Bakote Innsbrucku.

Povjerenica Tadić rekla je da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH podržava ideju organiziranja homogene nastave hrvatskog jezika i kulture u Austriji, sukladno smjernicama koje reguliraju hrvatsko-austrijsku suradnju na tom području. Dodala je da Ministarstvo financira hrvatsku nastavu djelomično ili potpuno u 20 država diljem svijeta pa tako i nastavu u hrvatskim dopunskim školama u Austriji, koju pohađa oko tisuću djece hrvatskog podrijetla.

Predstavnici udruga, Hrvatsko kulturno društvo Posavina, CRO Zillertal, HKD Napredak, HSKD Hajduk te nastavnici Snježana Bunoza i Špiro Boban, podržali su predstavljeni projekt, izrazivši spremnost da u njemu aktivno sudjeluju.

Prvi i najznačajniji korak je anketiranje roditelja djece školskog uzrasta, kako bi se uvjerilo nadležne organe vlasti u Austriji da ima dovoljan broj zainteresiranih za nastavu na hrvatskom materinskom jeziku u austrijskim školama.
(Snježana Herek- Večernji list)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.