Bijela (pisana) nedjelja u Malmöu

nedjelja 120416U Hrvatskom domu se 15. travnja obilježila Bijela ili pisana nedjelja, običaj koji dolazi iz u međimurskog kraja. To je prva nedjelja nakon Uskrsa, a naziva se bijelom zbog bijelih haljina koje su novokrštenici oblačili na Veliku subotu u noći (kod Vazmenog bdijenja), na dan svog krštenja, nosili ih tijekom tjedna kao znak krsne milosti, a onda, u nedjelju poslije Uskrsa odlagali. I danas, djeca na krštenju dobivaju simbolički bijelu haljinicu.

Bijela nedjelja ima u nas još i pučko ime: Mladi Uskrs ili Mali Uskrs. Prema istoj simbolici u bijelo se odijevaju krštenici kod primanja sakramenta prve pričesti, manje kod potvrde (krizme) i gotovo redovito kod vjenčanja. Glavno obilježje ovog običaja popraćeno je time da su se djevojčice sestrile, a dječaci bratimili toga dana 'kucajući' se uskrsnim jajima.

U nedjelju u 16 sati održan je program obilježavanja Bijele nedjelje u prostorijama Hrvatskog doma. Nastupile su dvije dječje grupe uz svoje voditeljice i tamburaše Jadrana i naravno uz brojne roditelje, prijatelje, djedove i bake koji su s ponosom pratili nastup svojih mališana. Društvo Hrvatska žena pripremilo je i nedjeljni ručak za sve posjetitelje.
(http://www.jadran.se)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.