Donacija za Hrvatsku čitaonicu u Subotici

Novčana sredstva u iznosu od 3.000 kuna Katarini Čeliković, osnivačici ove institucije i prvoj predsjednici, sada dopredsjednici, predao je dožupan Brodsko-posavske županije Davor Vlaović

U Brđanima je 21. srpnja upriličena predaja donacije u cilju pomoći vojvođanskim Hrvatima, točnije onima koji se okupljaju oko Hrvatske čitaonice u Subotici. Donaciju - financijska sredstva u iznosu od 3.000 kuna Katarini Čeliković, osnivačici ove institucije i prvoj predsjednici, sada dopredsjednici, predao je dožupan Davor Vlaović.
Upriličena je i skromna svečanost koju su pjesmom oplemenile žene Brđana i članice Općinske organizacije Hrvatskog srca općine Rešetari. U njihovo ime pozdravne riječi uz poziv na daljnju suradnju uputila je predsjednica Jasmina Akmačić, a bili su nazočni i dopredsjednica Ivanka Grgić te Antun Grgić predsjednik HSS-a općine Rešetari.
„Ovo su skromna sredstva jer u kratko vrijeme nismo mogli više prikupiti, a pomogla je županija. Nastavit ćemo vezu s Hrvatima u Vojvodini koja je počela njihovim sudjelovanjem na ovogodišnjim Susretima pučkih pjesnika u Zapolju" , naglasio je Antun Grgić.

U radni posjet koji bi se trebao dogoditi ove jeseni planira putovati i dožupan Vlaović i proširiti, kako je istaknuo, započetu suradnju.

Na donaciji je zahvalila Katarina Čeliković iskreno dirnuta ovom gestom pažnje te naglasila kako će o događaju koji za njih znači puno više od vrijednosti sredstava izvijestiti sve medije, ali i djecu koja se okupljaju u Hrvatskoj čitaonici.

„Upravo će djeca, zahvaljujući vama, dobiti knjigu poezije njima namijenjenu. Radi se o poeziji Josipa Dumendžića - Meštra, jednog Šokca iz Bođana, svojevrsne dijaspore unutar Vojvodine", rekla je Čelikovićeva i uputila poziv domaćinima na predstavljanje knjige kako bi se uvjerili što djeci znači knjiga i hrvatska riječ.
(http://www.zkvh.org.rs/)

Tekst i fotografija: Ivanka Herceg

 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.