Svečanost narodne baštine

U trodnevnom okupljanju na 46. Omladinskom tamburaškom festivalu Hrvatske bratske zajednice u Detroitu, na pozornici glavne hotelske dvorane, nastupilo je 17 tamburaških i folklornih ansambala izvodeći mnoge tamburaške kompozicije, pjesme i kola iz Hrvatske

 

Sredinom srpnja u metropoli američke automobilske industrije u Detroitu, Michigan održan je 46. Omladinski tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice. Kroz trodnevno okupljanje u otmjenom hotelu Marriot, na pozornici glavne hotelske dvorane, nastupilo je 17 tamburaških i folklornih ansambala izvodeći mnoge tamburaške kompozicije, pjesme i kola iz Hrvatske, domovine njihovih predaka.

Sve je započelo daleke 1967. godine s prvom festivalskom priredbom u Des Plaines, u američkoj državi Illinois. Kao i svaki početak bio je skroman, ali dobro osmišljen pod vidovitim vodstvom Zajednice i predsjednika Bernarda Luketicha. Tada se nije mislilo na dužinu puta, ali se čvrsto vjerovalo da se američkoj mladeži hrvatskog podrijetla treba dati prilika godišnjeg nastupa na jednoj festivalskoj priredbi kako bi pokazala svoja postignuća i talent svirajući taj mali glazbeni instrument.

Poznato je da je tamburica bila, i jest, glazbalo koje je upućivalo i sačuvalo identitet hrvatskog naroda na ovim prostranstvima američkog kontinenta i bila svirana u veselju i tuzi. Tako su nicali i tamburaški zborovi u kojima su se djeca podučavala tamburaškoj svirci, hrvatskoj pjesmi, kolu i narodnim običajima. Kroz njegovanje i čuvanje tamburaške baštine sačuvao se i očuvao hrvatski jezik te druge kulturološke vrijednosti hrvatskog roda.

Uz spomenuto, možemo sa pravom i ponosom kazati da danas u redovima Hrvatske bratske zajednice u Americi imamo tamburaše, muzičke učitelje i direktore koji su druga i treća generacija američkih Hrvata, i koji vjerno prenose svoj talent i umijeće na djecu i odrasle. A pojedinci nastupaju i na festivalskim pozornicama u Hrvatskoj.

Festivali se održavaju svake godine prvog vikenda u srpnju i to u drugom gradu što veseli djecu i roditelje. Putovanja i druženja pružaju mogućnost boljeg upoznavanja gradova i mjesta u kojima postoje hrvatske naseobine te oživljavaju rodoljublje. Sljedeće godine najavljen je dolazak u Zagreb. Već se sada, kroz neopisivo veselje, prave planovi za posjet hrvatskoj metropoli i nastupu na TamFestu HBZ u dvorani Vatroslav Lisinski. A to će biti i divna prilika za putovanja diljem Lijepe naše te stvaranju poznanstava i prijateljstva s drugom djecom iz domovine djedova i pradjedova.

Na 46. TamFestu HBZ nastupilo je oko 500 tamburaša koji su na svečanom otvaranju, pod dirigentskom palicom Michaela Sandelicha zajednički izveli pjesme: Tebi grade moj, Palinačko kolo i Oj Marija, Marija. Prepuna festivalska pozornica i hotelska dvorana doista je izgledala svečano i zračila mladošću, toplinom i ljubavlju prema hrvatskoj kulturnoj baštini.

Tekst: Franjo Bertović

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.