Zlatni jubilej hrvatskih nogometaša iz Winsdora

Hrvatski nacionalni sportski klub „Croatia“ iz Windsora više je od običnog nogometnog kluba, što će još jednom potvrditi na proslavi jubileja u Windsoru, koja se planira u čast Dana domovinske zahvalnosti RH, točnije od 3. do 5. kolovoza 2012.

 

 

Hrvatska matica iseljenika upućuje srdačne čestitke svim nogometašima Hrvatskog nacionalnog sportskog kluba „Croatia“ u prigodi ovoljetne pedesete obljetnice uspješnoga djelovanja na sportskom i društvenom planu u kanadskome gradu Windsoru.
Uz čestitke, želja Matice je da taj pedesetogodišnji klub nastavi nizati sportske uspjehe, osobito među mladima hrvatskih korijena, stvarajući mostove prijateljstva s građanima Kanade. Kvalitetan i zdrav sportski život širi duh solidarnosti u svakoj zajednici, bez obzira kojoj kulturi pripadala!
Za zlatni jubilej Hrvatskog nacionalnog sportskog kluba „Croatia“ iz Windsora HMI čestitke upućuje i roditeljima nogometaša te misionarima tamošnje najstarije kanadske šezdesetdvogodišnje Hrvatske katoličke misije, kao i kanadskim prijateljima iz gradske uprave Windsora - koji su punih pet desetljeća nesebično podržavali naraštaje sportaša, čiji su rezultati sa malonogometnih stadiona širom Kanade oduševljavali javnost još od dana utemeljenja ove neprofitne sportske organizacije tj. 18. lipnja 1962.

Hrvatski nacionalni sportski klub „Croatia“  iz Windsora više je od običnog nogometnog kluba, što će još jednom potvrditi na proslavi jubileja u Windsoru, koja se planira u čast Dana domovinske zahvalnosti RH, točnije od 3. do 5. kolovoza 2012.
Svima su poznati uspjesi hrvatskog nogometa u Kanadi, ali ne i društvena pozadina tog iseljeničkog sportskog fenomena. Naime, sva društvena nastojanja iseljenih Hrvata u drugoj polovici 20. stoljeća bila su usmjerena prema različitim oblicima borbe za hrvatsko nacionalno oslobođenje i osamostaljenje. Organiziranja i okupljanja nogometaša radi očuvanja socijalnoga identiteta bila su prožeta tom temeljnom djelatnošću iseljenih Hrvata, a zoran primjer za to jesu sportski klubovi s istim imenom Croatia, kojih je u hrvatskom iseljeništvu i danas više od stotinu diljem sjevernoameričkog kontinenta. Uvjerenost hrvatske mladeži u iseljeništvu da svojim sportskim radom pridonose općoj hrvatskoj stvari, što su u biti i činili, davala im je snage da izdrže sve izazove.
Nogomet među Hrvatima u iseljeništvu u to vrijeme nije bio samo sport nego, kako je jedan od predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza za SAD i Kanadu Ante Nikolić napisao, sportski fenomen koji je na neki svoj poseban način postao barometar društvene vitalnosti Hrvata u dijaspori. Kroz hrvatske nogometne klubove, koji su nosili samo jedno ime, Croatia,  dolazila je do izražaja otvorena želja da njihovi sportski uspjesi budu afirmacija hrvatskog imena, kulture i tradicije - kao doprinos iseljeništva u njegovoj borbi za ostvarenje slobode i demokracije u matičnoj zemlji Hrvatskoj, što se napokon i ostvarilo devedesetih godina prošloga stoljeća.
Univerzalni jezik sporta umrežio je na tisuće hrvatskih nogometaša iz tridesetak zemalja svijeta, među kojima su bili najaktivniji upravo kanadski Hrvati i kanadski nogometni klubovi imenom Croatia. Temeljem sportske izvrsnosti jedan broj nogometaša iz Croatija je lani uvršten u kanadsku Kuću slavnih (Hall of Fame).
Hrvatski su nogometaši s raznih meridijana, pa tako i u Kanadi, politički aktivizam prije dvadeset godina danas  zamijenili za širenje zahvalnosti, gradeći mostove suradnje između matične zemlje i nove domovine Kanade.
Odlučite li slaviti s našim iseljenicima u Windsoru, javite se već danas Anti Laliću, tajniku HNSK „Croatia“ Windsor na adresi: e- mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili osobno posjetite Croatian National Sport Club, x„Croatia“ / Hrvatski nacionalni sportski klub „Hrvatska“ 4895 8™ Concession, Windsor, ONTARIO  NOR 1K0

Tekst: Vesna Kukavica

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.