Mladi volonteri iz svijeta ponovno u Stonu

Ove godine volonteri će raditi u solani i na uređenju vrtića za Općinu Ston. Da ne bi bili posvećeni samo poslu, projekt je obogaćen i  radionicama. Sudionici imaju izbor pohađati radionicu hrvatskoga jezika, dramsku ili internetsku radionicu

 

Matičin ECO HERITAGE TASK FORCE počeo je 22. srpnja i trajat će do 11. kolovoza. HMI i ove godine daje priliku sudionicima hrvatskih korijena i njihovim prijateljima da volontiraju, i upoznaju domovinu. Ovogodišnji polaznici dolaze iz Meksika, Makedonije, Slovačke, Vojvodine, BiH, Rumunjske, Južne Afrike, Australije, Bugarske, Mađarske, Nizozemske te Španjolske.

Kao što je već poznato, projekt je idejno nastao u Kanadi 1992., a HMI, uz voditeljicu projekta Nives Antoljak, ovu ideju primjenjuje u Hrvatskoj, u Puli 1995.
Volonteri HMI naporno su radili u Stonu i 2004., a 8 godina kasnije vratili su se dovršiti lokalne poslove. Ove godine predviđen je rad u solani i uređenje vrtića za Općinu Ston. Dakle, vađenje, prerada i pakiranje soli.

Da ne bi bili posvećeni samo poslu, projekt obogaćen je i trima radionicama. Sudionici imaju izbor pohađati radionicu hrvatskoga jezika, dramsku ili internetsku radionicu.
Prvu će voditi apsolventica hrvatskoga jezika Antonija Rukavina u suradnji s profesorom hrvatskoga jezika Ivanom Galićem. S obzirom na predznanje sudionici će biti podijeljeni u dvije grupe: početnu i naprednu.
Dramsku radionicu vodit će akademski glumac Slaven Sven Špišić koji će, kao i gotovo svih godina dosad, pripremiti predstavu koju će građani Stona moći pogledati na završnoj svečanosti 10. kolovoza u 21,00 sat.
Dramaturg i pisac ovogodišnje predstave „Zvijezda Danica“ je Davor Špišić. Internetsku radionicu vodi Darko Bašić, a putem Facebooka https://www.facebook.com/pages/HRVATSKA-MATICA-ISELJENIKA svi mogu pratiti događanja, rad, izlete, napredak radionica te šaljive trenutke kojih ima, doista, pregršt.
Nakon ručka i okupljanja prvoga dana sudionici su posjetili stonski muzej i zidine Stona. Stonski zid, dug čak 5,5 km, najduži je u Europi, a izgrađen je kako bi čuvao sol nekadašnje Dubrovačke Republike.

Tekst: Oriana Španović

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.