Unijani obilježili Dan iseljenika

Peti po redu Dan iseljenika otoka Unija obilježavao se programima koji su se održavali tri dana i završili u subotu, 21.srpnja pučkom feštom.
Započeli su predstavljanjem drugog dopunjenog izdanja knjige Milana Rakovca „Kvarnerski otočni lucidar“.


Pred brojnom publikom, kako domaćih i iseljenika te gostiju koji borave na otoku, o knjizi su govorili Margita Nikolić, dr. Julijano Sokolić, Bernard Balon i autor.
Iseljeništvo otoka Unija je brojno i praktički nema kućnog broja na otoku s kojeg u iseljeništvo nisu otišli, s nekih i čitave obitelji. Mnogi Unijani su u Italiji, ali su vrlo brojni i u Sjevernoj Americi.
U New Yorku, po podacima dr. Antona Bozanića, ukupno je 201 obitelj iz Unija, a poznato je da se još 18 obitelji s tog otoka nalazi u Kaliforniji i Kanadi. Unijani u New Yorku osnovali su 1923. godine svoje Dobrotvorno društvo Unije koje je djelovalo na fraternalističkim načelima tog doba. Uprava je zbog smanjenja broja aktivnih članova odlučila 1994. godine ugasiti aktivnost Društva.  No, žene podrijetlom s Unija okupljene su u neformalnoj organizaciji u New Yorku, te se redovito sastaju i organiziraju druženja u povodu sv. Andrije, zaštitnika otoka, ali i u drugim prigodama.

Ovogodišnji susret voditeljice riječke podružnice HMI Vanje Pavlovec i iseljenika koji borave na otoku protekao je u razgovoru o potrebi skupljanja i očuvanja građe vezane za iseljenike i iseljavanje bilo s njihova  otoka ili iz zemljama kamo su emigrirali. Važno je tu građu – fotografije, pisma, dokumente, predmete i drugo- potražiti, i bilo originale ili pak kopije  sačuvati i pohraniti i na otoku, odnosnu u HMI ili pak u odgovarajućem muzeju kako bi bilo dostupna svima.
Obilježavanje Dana iseljenika nastavljeno je sportskim nadmetanjima. Djeca su održala kros a u večernjim satima, a uslijedila je i unijska alka ili „alka u karijolama“. Brojna publika burno je bodrila  „alkare“ i svaki pogodak u sridu bio je posebno glasno popraćen odobravanjem. Malonogometni turnir pod pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika održan je u skraćenom izdanju, jer su zbog najavljenog nevremena nogometne ekipe sa susjednih otoka odlučile ne izlagati se mogućim neugodama u povratku.
Studenti Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke koji borave na otoku u okviru svojih programa organizirali su u povodu Dana iseljenika za djecu i mlade likovnu radionicu.


U večernjim satima uslijedilo je druženje, uz podjelu pehara, medalja, i priznanja  sudionicima, ali iako je nakratko bilo prekinuto tako dugo željenim i očekivanim pljuskom, nastavilo se dugo u noć.

Tekst: Vanja Pavlovec

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.