Maticu posjetio hrvatsko-američki znanstvenik Luka Milas

Hrvatsko-američki znanstvenik prof. dr. sc. Luka Milas, koji s širom obitelji boravi ovoga ljeta na godišnjem odmoru u domovini, posjetio je Hrvatsku maticu iseljenika u pratnji supruge Ljerke, pretplativši se na časopis Matica i Hrvatski iseljenički zbornik.

Obitelj eksperimentalnoga radijacijskoga onkologa svjetskoga glasa Luke Milasa, uz ostalo, sudjeluje u humanitarnim projektima namijenjenim braniteljskim udrugama kroz zadnja dva desetljeća.

Među uspješnim obiteljima naših znanstvenika na sjevernoameričkom kontinentu brojni su primjeri obiteljske solidarnosti i naglašene socijalne osjetljivosti za ljude u potrebi poput obitelji dobitnika nagrade za životno djelo u području radijacijske onkologije Luke Milasa iz Houstona, koji je sa suprugom Ljerkom, uz mentorski rad s generacijama američkih doktoranata onkologije na Sveučilištu M. D. Anderson,  odgojio i troje vlastite djece koji su postali izvrsni liječnici.
 
Dr. Milas je divni mentor mladim ljudima u medicini. Mnogi su fakulteti imali korist od toga, no najvažniji je dokaz njegovih iznimnih pedagoških sposobnosti činjenica da je sve troje njegove djece odabralo medicinu kao struku svog života, rekao nam je jednom prilikom dr. James Cox, voditelj Odsjeka i profesor radijacijske onkologije pri M. D. Andersonu. Njegovu obitelj liječnika čine dvije kćeri Krešimira (koja je postala kirurg endokrinolog) i  Dubravka (koja je uspješan obiteljski liječnik), te sin Zvonimir, koji je kirurg.
Mlade američke doktorice Krešimira i Dubravka, sa svojom djecom i ostalim članovima obitelji, imale su prilike tijekom srpnja u pratnji svojih roditelja Luke i Ljerke razgledati kulturno povijesne znamenitosti Hvara i uživati u ljepotama Jadrana.

Djelatnici  HMI uživali su u razgovoru s Ljerkom i Lukom, čuvši najsvježije dojmove ove iseljeničke obitelji o dragoj im domovini Hrvatskoj. Gospođa Ljerka, profesorica germanistike i anglistike, pohvalila se da joj sva djeca izvrsno govore hrvatski, a unuci također rado uče hrvatski.

Šira obitelj američkih Milasa njeguje žive rodbinske veze u zavičaju, Dalmatinskoj zagori i Slavoniji, te brojnom rodbinom i prijateljima u Zagrebu i Belgiji.

Priznati radijacijski onkolog Luka Milas je od ove godine professor emeritus, koji fascinantnom energijom nastavlja savjetovati mlade znanstvenike, među kojima ima i onih koji u SAD dolaze sa različitih hrvatskih sveučilišta od Splita, Rijeke do Zagreba i Osijeka.

Tekst: Vesna Kukavica; Fotografija: Ivana Rora

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.