Pet rubina crvenih Nasje Bošković Meyer

Splićanku Nasju Bošković Meyer život je već u ranim dvadesetima odnio u Ameriku. Naime, slučajnost je htjela da je u roditeljskom domu u Splitu upoznala svog budućeg supruga, Amerikanca Arta Meyera, koji je došao u posjet kao prijatelj njenoga brata Zdeslava. Nakon vjenčanja Nasja i Art su nastavili živjeti u St. Louisu u američkoj državi Missouri. Tamo se rodilo i njihovo troje djece.

 

Još kao gimnazijalka, Nasja Bošković je pokazala sklonost prema pisanju poezije. Svoju prvu zbirku objavila je sedamdesetih godina prošlog stoljeća pod nazivom Nagnuta nad morem. Zbirku je profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci, dr. sc. Branka Kalogjera, ocijenila vrlo pozitivno.
 
Njenu drugu zbirku poezije pod naslovom Pet rubina crvenih objavila je Naklada Bošković, a tim povodom je 19. srpnja održana promocija u hotelu Park u Splitu. To se poklopilo i s Nasjinim rođendanom, pa je u lijepom ambijentu sve izgledalo još svečanije.
Na promociji je govorio Zoran Bošković u ime svoje izdavačke kuće, Branka Bezić Filipović u ime Hrvatske matice iseljenika. Osvrt na rad Nasje Bošković Meyer priredila je i izrekla Ivona Jakić, novinarka Radio Splita. Svoju poeziju čitala je sama autorica, Nasja Bošković Meyer.
 
Knjiga je svojevrsni niz, kronološki poredan po vremenu nastajanja u pet cjelina. Tu su objavljene pjesme iz ranih autoričinih stvaralačkih dana, pa sve do najnovijih. Ima tu puno autobiografskih elemenata, ali i nostalgije za domovinom i rodnim Splitom.
Ivona Jakić je pozvala Nasju Bošković Meyer da napiše knjigu o doseljavanju Hrvata u St. Louis, da bi nam na taj način približila tu staru i veliku hrvatsku zajednicu o kojoj malo znamo. Drugo, svaka pohvala Zoranu Boškoviću što istrajava u objavljivanju iseljeničke literature, jer smo sada bogatiji za još jedno kvalitetno djelo.

Tekst: Branka Bezić Filipović

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.