5. Dani iseljenika na Unijama

UnijeU zajedničkoj organizaciji Hrvatske matice iseljenika - podružnica Rijeka i Poglavarstva grada Malog Lošinja danas počinju jubilarni, peti Dani iseljenika na Unijama. Tri dana trajat će pripremljeni kulturni i sportski sadržaji, neizostavne fešte, ali i likovna radionica. Za najmlađe je organiziran i romantični kros uz morski žal

U zajedničkoj organizaciji Hrvatske matice iseljenika - podružnica Rijeka i Poglavarstva grada Malog Lošinja danas počinju jubilarni, peti Dani iseljenika na Unijama. Uz HMI i lošinjsku lokalnu upravu u organizaciji ovog integracijskoga projekta otočkoga iseljeništva (pretežito iz SAD-a) sudjeluju slijedeća tri dana VMO Unije, Udruge Slow Food Unije i Udruga Obala naših unuka grada Malog Lošinja te mjesna Turistička zajednica.
Prema riječima voditeljice područnoga ureda HMI iz Rijeke Vanje Pavlovec, koja je jedan od inicijatora projekta, petogodišnja iseljenička priča na Unijama dala je velike rezultate u povezivanju raseljenih otočkih obitelji, potom u humanitarnoj pomoći starome zavičaju, iseljeničkom kulturnom turizmu, mjesnim obiteljskim gospodarstvima i izgradila pouzdan most prema nesebičnom ljudskom srcu naših Amerikanaca.
- Sve vas koji boravite na Jadranu pozivam da nam se u ova tri dana pridružite u kulturnim i sportskim sadržajima, te neizostavnim feštama, ali i likovnoj radionici 5. Dana iseljenika na Unijama, kazala je Pavlovec.

Mladi američki Hrvati podrijetlom s UnijaOtok Unije, jedan od otoka cresko-lošinjskog arhipelaga, ima stoljetno iseljeništvo koje je rodbinskom ljubavlju i iseljeničkim doznakama dalo velik doprinos razvitku staroga kraja. Odseljavale su u proteklih sto pedeset godina cijele obitelji u potrazi za kruhom i boljim životom u tuđini. Egzodus s Unija i okolnoga otočja lančanom se migracijom usmjeravao uglavnom u prekomorske zemlje, mahom Sjevernu Ameriku.Iseljenička nogometna ekipa s UnijaSportsko obilježavanje Dana iseljenika posvećeno je najmlađima, rođenim u iseljeništvu, u želji da ih engleski i univerzalni jezik sporta približi materinskom jeziku njihovih pradjedova - hrvatskom. Za njih je organiziran i romantični kros uz morski žal.
- Pridruže nam se i sportske ekipe sa Suska, Velikog i Malog Lošinja, u nogometnom turniru koji se održava pod pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika, podružnice Rijeka, objašnjava nam agilna voditeljica Matičina riječkoga ureda Vanja Pavlovec.
Ostaje vam jedino odabrati kada ćete nam se i vi pridružiti  na 5.Danima iseljenika na Unijama:

Program
19.07.2012. godine (četvrtak) sa početkom u 20,00 sati - KROS za djecu do 12 godina.
19.07.2012. godine (četvrtak) sa početkom u 21,30 sati, predstavljanje knjige OTOČKI LUCIDAR, u nazočnosti autora Milana Rakovca.

20.07.2012. godine (petak) sa početkom u 20,00 sati - UNIJSKA ALKA sa KARIOLAMA.
Sudjelovanje je slobodno za sve zainteresirane.
20.07.2012. godine sa početkom u 21,30 sati, TRIBINA, razgovor iseljenika sa voditeljicom podružnice HMI Rijeka Vanjom Pavlovec, predstavnicima Grada Malog Lošinja i VMO Unije.

21.07.2012. godine sa početkom u 18,00 sati, LIKOVNA RADIONICA, voditelji studenti LIKOVNE AKADEMIJE iz Rijeke, članovi Udruge OBALA NAŠIH UNUKA.
21.07.2012. godine sa početkom u 18,00 sati – ZABAVNE IGRE ZA DJECU do 10 godina, animatori Ana&antonio
21.07.2012. godine sa početkom u 17,00 sati MALONOGOMETNI TURNIR. Sudjeluju ekipe Malog Lošinja, Suska, Udruge OBALA NAŠIH UNUKA i Unija.
Ždrijeb je predviđen u 16,50 sati na igralištu KOD BORIĆA.
21.07.2012. godine sa početkom u 21,30 sati - PUČKA FEŠTA uz ples. Oko 22,00 sata predviđena je svečana podjela pehara, medalja i diploma najuspješnijima i kraći govori predstavnika HMI, TZ i Grada.

Organizatori: Hrvatska matica iseljenika - podružnica Rijeka, VMO Unije, udruge SLOW FOOD UNIJE i  Obala naših unuka, Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

Tekst: Vesna Kukavica

 

 

 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.