Uskoro započinje 10. "Hrvatska etnoriznica"

Ove će godine, od 24. srpnja do 2. kolovoza, u prostorima Klesarske škole u Pučišćima na Braču u Matičinoj Radionici narodnih nošnji sudjelovati tridesetak sudionika iz SAD-a, Kanade, Njemačke, BiH, Srbije (Vojvodine), Mađarske, Hrvatske, te desetak vrsnih demonstratora

 

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba u utorak, 24. srpnja u Klesarskoj školi u Pučišćima na otoku Braču započinje jubilarna deseta „HRVATSKA ETNORIZNICA“, škola tradicijskih hrvatskih tekstilnih vještina, izrade i restauracije narodnih nošnji.

Radionicu narodnih nošnji osnovala je Hrvatska matica iseljenika u namjeri da pomogne brojnim hrvatskim folklornim skupinama u svijetu koje se redovito u pripremi svojih folklornih programa susreću s problemom izbora i pribavljanja odgovarajućih kvalitetnih narodnih nošnji ili njihovih dijelova. O tome kakve nošnje trebaju nabaviti, kako ih trebaju odijevati, koje i na koji način dijelove mogu i sami izraditi, naučit će na ovoj radionici, a usput saznati sve o  njihovom ukrašavanju, čuvanju i restauraciji oštećenih dijelova.

„Hrvatska etnoriznica“ je namijenjena osobama raznovrsnih interesa: kostimografima, umjetničkim voditeljima, plesačima i garderobijerima folklornih društava, osobama koje se ručnim radom bave iz hobija, svima onima koje zanimaju hrvatske narodne nošnje, tradicijski nakit ili jednostavno žele na kvalitetan način ispuniti svoje slobodno vrijeme.

Stručni voditelj Radionice narodnih nošnji i autor programa je prof. Josip Forjan koji je, kao i uvijek do sada, okupio izvrstan stručni tim izvornih demonstratora i poznavatelja posebnih tekstilnih vještina i tehnika.

Program radionice narodnih nošnji obuhvaća teorijsku i praktičnu nastavu. Teorijska nastava na suvremen način pruža osnovne etnološke podatke o hrvatskim narodnim nošnjama, tehnikama izrade, načinu odijevanja i ukrašavanja.  U praktičnoj se nastavi podučavaju brojne tehnike potrebne za izradu hrvatskih narodnih nošnji iz svih krajeva naše domovine, te nošnje Hrvata koji žive u susjednim zemljama. Tijekom boravka u Pučišćima naučit će krojiti, šivati i tkati na tkalačkim stanovima, isprobat će vještinu izrade najrazličitijih vezova, ukrašavanje nošnji i oglavlja, izrađivat će tradicijski nakit i čipke, naučiti kako održavati nošnje i popravljati oštećenja.

Polaznici će i ove godine biti podijeljeni u dvije grupe: početnu i naprednu. Dok početnici uče osnovne tehnike, napredni polaznici biraju pojedine sadržaje koje smatraju važnima za svoj daljnji rad, pa tako primjerice mogu odabrati učenje izrade lepoglavske ili paške čipke, šlingu, čunčanje, necanje, tkanje na tkalačkom stanu, zlatovez, izradu tradicijskog nakita, pletenje, različite načine ukrašavanja tkanina i sl.

U Matičinu programu sudjelovali su tijekom proteklih devet godina brojni predstavnici hrvatskih zajednica sa svih kontinenata i iz cijele Hrvatske, gotovo četiri stotine zaljubljenika u hrvatsko tradicijsko rukotvorstvo. Oni najvjerniji i najuporniji među njima, proslavit će ovoga ljeta u Pučišćima svoju desetu obljetnicu!

Ove će godine u radu „Hrvatske etnoriznice“, od 24. srpnja do 2. kolovoza, u prostorima Klesarskea škole u Pučišćima na Braču, sudjelovati tridesetak sudionika koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije (Vojvodine), Mađarske, i naravno, iz Hrvatske, te desetak vrsnih demonstratora.

Radionica narodnih nošnji „Hrvatska etnoriznica“ završava u četvrtak 2. kolovoza „Danom otvorenih vrata“, tradicionalnom izložbom radova svih polaznika i demonstratora, koja će biti postavljena u Klesarskoj školi u Pučišćima. Posebnost ove izložbe jest u tome što će posjetitelji moći istodobno gledati i izradu izloženih predmeta, pratiti proces njihova nastajanja.

Tekst: Srebrenka Šeravić

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.