30 godina KUGE

KUGA je od 1982. godine kuća s otvorenim vratima i multikulturnom, kreativnom i šarolikom ponudom. Ova kulturna zadruga je interkulturni centar regije i zrcali njenu kulturnu i jezičnu mnogostrukost

 

Veliki Borištof je selo gradišćanskih Hrvata. Već više od 450 godina živi ova narodna grupa u Austriji, a skupa s mađarskom manjinom i njemačkogovorećim stanovnicima pridonosi stoljeća dugim dobrosusjedskim odnosima u pograničnoj regiji.
Kulturna zadruga je interkulturni centar ove regije i zrcali njenu kulturnu i jezičnu mnogostrukost. KUGA je organizirana kao društvo. Najvažniji ciljevi društva su: podupiranje višejezičnosti u Gradišću, organiziranje i izvođenje kulturnih priredaba, proširenje ponude na području kulture i obrazovanja, potpomaganje kreativnom u djelovanju, podupiranje interkulturne komunikacije pomoću tečajeva, radionica i diskusija.
Razlog osnivanju društva 1982. godine su bili u prvom redu manjkanje kulturne ponude i visoka migracija iz regije. Osnivači nisu htjeli samo gledati kako sela izumiru i jezik se gubi, nego su kanili popraviti ove manjkavosti, zaustaviti trajnu asimilaciju i povećati vrijednost regije.
Narodna glazba i folklor, koncerti od rocka do klasike, čitanja, kabaret, kazališne predstave, izložbe KUGA-galerije, džez & vino, dječje kazalište, veliki ljetni festival "Croatisada" - u KUGI se nađe široki spektar kulturnoga djelovanja.
Kod svih priredaba, kažu u Kugi, nam jako leži na srcu pokazati i omogućiti doživjeti u našoj kući gradišćanskohrvatsku narodnu i suvremenu kulturu i podupirati razvitak dvojezičnosti na svim područjima.
Velika dvorana za oko 500 ljudi za priredbe s izvanrednom tehničkom opremom može se prilagoditi za sve vrste priredaba - od balova do većih konferencija.
U KUGI se nudi veliki broj kreativnih i športskih mogućnosti za slobodno vrijeme. Osebujno ponude za djecu igraju važnu ulogu: kreativne akcije za praznike, dječji teatar, radionice, glazbene grupe i drugo, uvijek u vezi s dvojezičnošću, su na programu.
Prošlih godina su iz ovoga djelovanja nastale 4 višejezične produkcije s djecom i mladeži. Rezultati ovih djela su dokumentirani na dva kompaktna diska i jednoj video-snimci.
KUGA ima 3 prostorije za seminare, koje se moru iznajmiti za priredbe, sva tehnička oprema, od flipčarta do video-beamera, se može upotrijebiti. KUGA sama priređuje diskusije, predavanja i seminare - sadržaj ovih priredaba su većinom manjinske tematike, pedagoška pitanja ili teme iz područja regionalnoga razvitka.
Uz sva svoja druga djelovanja, KUGA nudi i redovite tečajeve za odrasle. Vlastiti tečajevi KUGE se dopunjuju tečajevima Narodne visoke škole i drugih institucija za obrazovanje odraslih. Sadržaj ovih tečajeva obuhvaća 3 velika težišta - jezike, zdravlje i kreativnost. Detaljno, to su jezični tečajevi, športske zanimacije od aerobika do zdravstvene gimnastike, plesanje, joga, slikanja, priredbe za obrazovanje roditelja, zdravstvene teme …
Cijelo ljeto KUGA nudi široki program za aktivno djelovanje za djecu i mladež. Mnogovrsna ponuda tečajeva poziva, smišljeno i kreativno, provesti slobodno vrijeme: dječji zbor, vokalni ansambl za mladež, balet, rani glazbeni odgoj, ritmika za najmanje, omladinska grupa Xept, tečajevi za plesanje, rock-pop radionice, prostorija za vježbanje za rock-sastave, kazališne radionice ...!
Jedan od vrhunaca su svake godine kreativni praznici, takozvani "KUGA4kids" - kad se nudi djeci od 7-12 godina 4 tjedna duga igra, veselje i kreativnost. Tijekom ovih tjedana se nude u KUGI redoviti tečajevi kao npr.  lončarstvo, indijansko selo, gluma, kuhanje, doživljenje različnih pustolovina, dječji orkestar, slikanje…. Svake godine je nešto novo u programu!

Tel. 02614/7001
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., http://www.kuga.at

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.