U Heusenstammu održan 21. Hrvatski folklorni festival

festivalTradicionalni 21. Hrvatski folklorni festival za folklorne skupine odraslih iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) iz Njemačke održan je u subotu, 21. travnja u Kulturnom i sportskom centru "Martinsee" u Heusenstammu kod Offenbacha na Majni, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.
Program je započeo hrvatskom himnom koju je izvela tamburaška skupina "Plavi Dunav". Potom je Službu riječi predvodio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. Pjevali su mladi iz HKM Offenbach na Majni pod vodstvom voditelja misije fra Petra Vučemila i pastoralnog referenta Zvonka Orlovića. Pjevanje su pratili na orguljama Kornelija Nikolić, a na gitarama Anita Marić i Dominik Vukušić. Čitali su i predvodili molitvu vjernika mladi iz HKM Nürnberg.
Nakon Službe riječi slijedili su pozdravi. Okupljene je pozdravio gk GKRH iz Frankfurta Josip Špoljarić zahvalivši sudionicima i svima koji su pritom pomogli da se smotra održi. Gk GK RBiH iz Frankfurta Nikica Džambo poželio je sudionicima uspješan nastup te je zahvalio pastoralnom osoblju u hrvatskim misijama i zajednicama na dragocjenom djelovanju kojega je plod i ova smotra.
Delegat vlč. Komadina prije nego je otvorio smotru zahvalio je okupljenima na odazivu te je sudionicima poželio uspješan nastup. U kasnijem vremenu pristigli su i bivši ministar zdravstva i saborski zastupnik dr. Darko Milinović i bivši saborski zastupnik dr. Ivan Bagarić s pratnjom. Na smotri je bilo više svećenika koji su pristigli sa svojim skupinama.
Slijedio je nastup folklornih skupina. Nastupile su folklorne skupine iz Offenbacha na Majni, Duisburga, Kölna, Esslingen-Nürtingena, Sindelfingena, Gelsenkirchena, Filderstadta, Nürnberga, Vaihingen/Enza, Stuttgart-centra, Stuttgart-Bad Cannstatta, Mainza i Münchena. Tijekom festivala nastupile su na gajdama Tanja Maleš-Krznar i Alice Lovrić.
Na kraju je u ime prosudbene komisije prof. Vidoslav Bagur potaknuo sudionike na odaziv i na buduće smotre istaknuvši kako je to divna energija koju treba iskoristiti na očuvanju svoje tradicije. Prof. Bagur i prof. Šeravić su nakon smotre svakoj skupini pojedinačno uputili stručnu riječ te ukazali na ono što je bilo dobro, a što bi ubuduće trebalo poboljšati.
Delegat vlč. Komadina je zahvalio svima na odazivu te posebno obitelji Vuko koja je i ove godine pomogla ostvarenju smotre u toj dvorani. Predstavnicima skupina uručene su zlatne medalje nakon čega je slijedilo fotografiranje. Program je uspješno vodila Kristina Kovačević. U zabavnom programu nastupila je skupina "Plavi Dunav".
(IKA)


 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.