Folkorni seminar u Bosarpu

seminar 120424Prošloga vikenda aktivnosti folklornih sekcija društava Jadran i Hrvatska žena nastavile su punim intenzitetom. U posjet HKD Jadran ovoga tjedna došao je jedan od najboljih hrvatskih etnografa i koreografa Goran Knežević, kojeg nakon 4 godine ponovno ugošćujemo u Švedskoj.

Goran Knežević proveo je dva dana radeći s folklornim grupama i tamburašima Jadrana u Hrvatskom domu, da bi se prošli petak svi skupa priključili velikom folklornom seminaru u konferencijskom izletištu Bosarp, na kojem su, osim članova društava Jadran i Hrvatska žena, sudjelovali i neki članovi hrvatskih društava Ivan Merz iz Stockholma, te društva Croatia-Katarina Zrinski iz Göteborga.

Plodna suradnja s Goranom Kneževićem tako se i dalje nastavlja, a rezultati tog rada vide se kroz mnoge koreografije i nastupe naših plesnih grupa koje se godinama izvode na kulturnim smotrama. Goran Knežević je ljubiteljima hrvatske tradicijske kulture poznat kao organizator, predavač, pedagog, istraživač, publicist i stvaralac na području folklorne umjetnosti, inicijator osnivanja društvenih institucija za djecu i mlade te svirač na tradicijskim instrumentima.
Goran je isto tako i inicijator i osnivač Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja, te autor mnogobrojnih folklornih koreografija. I sam je osnivač, umjetnički voditelj i koreograf nekoliko folklornih ansambala, a našim članovima najpoznatiji je kao vođa folklornog ansambla Ententin, na čijoj proslavi 20 godina rada i djelovanja je i naše društvo sudjelovalo kao jedino društvo-gost iz dijaspore.

Voditelj glazbenog dijela folklornog seminara je Ivan Kovačić, vrhunski tamburaš i koreograf društva Croatia - Katarina Zrinski iz Goteborga. Seminar se održao u Bosarpu od 20-22.travnja.
Pokrovitelj ovog velikog seminara folklora bio je hrvatski ogranak Saveza katolika u Švedskoj (SUK/SKK), a domaćinstvo i organizacija povjereni su društvu Jadran.
(http://www.jadran.se)

 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.