U gostima na sjeveru Bačke

2 sU povodu obilježavanja Dana OŠ „Matija Gubec“ u Tavankutu 20.travnja su se okupili predstavnici osnovnih škola iz Hrvatske koje nose isto ime i to iz Gornje Stubice, Jarmine i Cernika. U goste su došli i predstavnici prijateljskih škola iz Ernestinova, Primoštena, Kaćmara(Mađarska) i Usore (BIH), kao i ravnatelji škola iz Subotice i okolnih mjesta.
Bila je to prigoda za lijepu proslavu i provedbu bogatoga programa koji su domaćini upriličili a koju su uz goste imali priliku vidjeti i brojni mještani. Sve je započelo Okruglim stolom na kojem su se okupili ravnatelji škola a nastavilo se večernjim programom u kojem su nastupili učenici škole domaćina i oduševili brojnu publiku kvalitetnim recitatorskim i glazbenim programom pod vodstvom Kristine Kovačić i Vojislava Temunovića. Ovom odličnom programu nazočili su svi gosti, brojni mještani i predstavnici HNV-a, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatske riječi i HMI, te konzulica Vesna Pečkaj-Njikoš.
U svojem pozdravnom govoru ravnateljica škole domaćina Stanislava Stantić Prćić izrazila je veliko zadovoljstvo što su ovi susreti postali tradicionalni i što uzajamno obogaćuju sve sudionike, dok su se ravnatelji škola iz Cernika i Primoštena zahvalili na toplom prijemu i izrazili želju za daljnjom suradnjom, a upućen je i poziv učenicima iz Tavankuta za ljetovanje u Primoštenu.
Drugi dan nastavilo se sa zanimljivim radionicama i sportskim natjecanjima a pristupilo se i realizaciji ranije započetih projekata čija je ovogodišnja tema bila Međunarodna prevencija od elektroničkog nasilja. Ravnatelje i nastavnike primila je generalna konzulica Ljerka Alajbeg u Subotici a potom su gosti razgledavali kulturne znamenitosti  grada. Svoj doprinos ovim vrijednim susretima dala je i Hrvatska matica iseljenika  poklonivši školi oko četrdeset naslova za školsku lektiru.
Tekst: Marija Hećimović; Fotografije: Slavko Zebić

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.