Kate Kapuralica na festivalu u Budvi

Premijerni dramski naslov prošlogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara, Stullijeva "Kate Kapuralica" u režiji Darija Harjačeka, gostovat će u Budvi na festivalu Grad Teatar, večeras, 12. srpnja u 22 sata, scena između crkava.

 

Prošlogodišnju festivalsku uspješnicu "Kate Kapuralica" izvodi Festivalski dramski ansambl koji predvode Nikša Butijer i Jelena Miholjević, koja je za ulogu Kate dobila nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju žensku glavnu ulogu. Uz njih u predstavi glume Barbara Prpić, Maro Martinović, Perica Martinović, Srđana Šimunović, Nika Burđelez, Ivan Magud, Branimir Vidić Flika, Romano Nikolić i Nikola Baće. Scenografi predstave su Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić, kostimografkinja Doris Kristić, glazbu je skladao Frano Đurović, a dramaturg je Katarina Pejović.

U ovoj komediji Stulli je opisao dva dana dubrovačke obitelji na rubu egzistencije, njihov brutalni fizički i verbalni odnos, govorom puka, tjeskobnog, gladnog u želji da se izdigne iz vlastite nemoći. Parcijalni "spas" udajom starije kćeri, krajnji je uspjeh životne tjeskobe protagonista kao uzoraka sloja vječite gradske sirotinje.

Kate Kapuralica fenomen je ne samo dubrovačke već i općenito svjetske dramske književnosti zbog načina na koji se pozicionira na marginu-socijalnu, ali i kazališnu. Tada, 1800. kada je napisana, ali isto tako i danas. Ono što još dan danas toliko privlači ljude tom tekstu jest to što je on autentični iskaz života grada, neopterećen kazališnim konvencijama, ali isto tako ni konvencijama uljudnog ponašanja. Kate Kapuralica u realizmu svojeg jezika i danas poziva da kroz sebe ocrta sliku grada, sirovu i stvarnu, da progovori o ljudskim sudbinama, onim manje sretnima na socijalnoj mapi grada.
Grad teatar međunarodni je festival koji se održava u Budvi i multimedijalnog je karaktera, a u 26 godina postojanja stekao je velik ugled.
(Radio Dux)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.