Izložba "Kundurarije" u dubrovačkoj HMI

Autor izložbe Josip IvanovićHrvatska matica iseljenika u Dubrovniku nastavlja svoj ovogodišnji izložbeni program predstavljanjem umjetničkog ciklusa „Kundurarije“ akademskog kipara Josipa Ivanovića, rođenog u Sarajevu.

 

Na izložbi otvorenoj u petak, 6. srpnja, izloženo je tridesetak radova, grafika u dubokom tisku i drvenih reljefa, rađenih tijekom 2011. i 2012. godine. Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović iz Zagreba.

U predgovoru katalogu, povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović je zapisao:
„Koliko god nam se ogovaranje, trač, glasine – dakle kundurarije – činili simpatičnim fenomenima, oni su oblik društvene agresije, superiornog stava pojedinca i vježbanje moći nad drugim. Verbalna moć koju demonstriraju kundurice, oblik je uspostavljanja socijalne hijerarhije, na čijemu vrhu one žele vidjeti sebe.

Ipak, to ponekad opravdano, a ponekad neopravdano društveno prigovaranje, smatra se dijelom svake kulture, a kako pod utjecajem tople klime sve na Mediteranu uspijeva bolje i bujnije, nije čudno da se ta vrsta društvene interakcije smatra lokalnom posebitošću tog dijela svijeta. Intimnost odnosa tamo je pojačana bliskošću kuća sagrađenim u uskim ulicama, kao i velikim udjelom vremena provedenim na trgovima i sastajalištima, dok vjetar s mora hladi inače nepodnošljivu vrućinu što se taloži u interijerima…….

Josip Ivanović najpoznatiji je po tehnici izrade skulptura od mrvljenog stakla i umjetne smole s kojom je započeo tijekom studija na likovnoj akademiji, a od motiva je najzastupljeniji Sveti Vlaho i akt kao vječna umjetnička inspiracija. Nakon Domovinskog rata, Ivanović je radio na obnovi razrušenih i oštećenih spomenika u Dubrovniku – crkvi Svetog Vlaha, crkvi Svetog Josipa, crkvi Svetog Ilara u Mlinima i mnogim drugima. Izradio je veliki broj statua za turističke, filmske i druge nagrade, spomenike i druge javne skulpture u Hrvatskoj i inozemstvu, te je radio na uređenju interijera za hotele i ugostiteljske objekte. U Dubrovniku je ostvario nekoliko scenogafija za predstave. Imao je stotinjak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a o njegovom životu i radu snimljene su dvije televizijske emisije. Tekstovi o njegovom radu dio su zbirki stručnih tekstova i eseja o umjetnosti.“

U ovoj je godini podružnica Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku priredila izložbu Miša Baričevića „Festa“ i izložbu pejzaža Lorena Ligorija, te je ugostila hrvatsku umjetnicu iz Bavarske Iris Bondoru Dvornik s ciklusom „Mali relikvijari“. Ovogodišnji izložbeni program nastao je u suradnji voditeljice Matičine podružnice s povjesničarom umjetnosti Marinom Ivanovićem. Ovo je četvrta izložba u nizu, a do kraja godine namjera je organizatora prirediti još tri izložbe, čime se izložbeni prostor Matice profilira u respektabilno mjesto predstavljanja likovne umjetnosti dubrovačkoj publici.

Tekst: Maja Mozara; Fotografije: Stijepo Kaleb

 

 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.