Prikazan Malbašin dokumentarac Istinom do pobjede -perom i kamerom kroz Domovinski rat

dokumentarac 120426-1U organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa, u dvorani HKM Berlin prikazan je dokumentarni film redatelja Petra Malbaše, naslova “Istinom do pobjede -perom i kamerom kroz Domovinski rat”. Projekciji filma se odazvao zadovoljavajući broj berlinskih Hrvata. Goste iz Hrvatske su pozdravili Mijo Marić, predsjednik HSK kao i župnik fra Petar Čirko. Potom je prikazan film koji, okom snimatelja, Petra Malbaše, prati ratno vrijeme i događaje u Hrvatskoj.
Ovaj film je nastao u lipnju 2011. na temelju izvorne filmske građe koja donosi priču o hrvatskom vojniku te obrani i oslobađanju hrvatske države od 1991. do 1995. od jugosrpske agresije i to sa stajališta sudionika ratnih operacija i mještana ratom zahvaćenih područja povezanih pripovijedanjem i iznošenjem osobnih doživljaja samoga autora.

Petar Malbaša, rođen u Sinju, dragovoljac je Domovinskog rata od samoga početka kao vojnik – snimatelj. S kamerom na leđima, kao pripadnik 126. sinjske brigade a od 1994. Zbornog područja Split pod izravnom odgovornošću generalu Anti Gotovini, prošao je cijeli rat. Njegove snimke tek oslobođenog Knina, glasovitog sastanka generala Gotovine, kao i mnoge druge, obišle su svijet.

Petar Malbaša pratio je i operacije “Maestral”, “Južni potez”, “Zima ’94.”. Dobitnik je brojnih priznanja, među ostalim Medalje Domovinske zahvalnosti, Oluja, i Ljeto, Medalje Pauk kao i Zlatne plakete „Junak Domovinskog rata“.

- Ovaj film je prikazan premijerno na HTV-u za Dan pobjede. Imao sam, na žalost,  strašne probleme da ovaj film ugleda svjetlo dana i to od naše televizije. Pustili su ga, prikazan je samo jednom, ali i sakrili ga. Ovaj film je dokument i istinit u svakoj njegovoj sekundi. Ja sam ostao jedini medijski svjedok Oluje. Mi koji smo svjedoci tog vremena, osobito koji smo u medijima, moramo to uzeti u svoje ruke, govoriti o tome da bi se znala istina o domovinskom ratu i o hrvatskom vojniku.
 U ratu je poginulo 15 snimatelja i novinara …Žarko kajić, Gordan Lederer, Siniša Glavašević …

Opširnije na Hrvatski glas Berlin http://www.hrvatskiglas-berlin.com

Tekst i fotografije: Sonja Breljak

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.