Simpozij i spomen-poprsje u čast vlč. Vilima Cecelje

U predvečerje svečanosti posvećene obilježavanju 23. obljetnice smrti i 80. obljetnice mlade mise svećenika i rodoljuba vlč. Vilima Cecelje, održan je simpozij o njegovu životu i radu. Idućeg dana otkriveno je Ceceljino spomen-poprsje, rad Tomislava Kršnjavija U Svetom Iliji je u subotu, 7. srpnja otkriveno spomen-poprsje vlč. Vilima Cecelje u prigodi 23. obljetnice njegove smrti i 80. obljetnice proslave mlade mise toga znamenitog hrvatskog svećenika, dušobrižnika hrvatskih izbjeglica i iseljenika u Austriji, te uzornog domoljuba. Spomen-poprsje u Ceceljinoj rodnoj župi ispred župne crkve Sv. Ilije otkrio je i blagoslovio varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Riječ je o već četvrtom brončanom odljevu umjetničkog djela Tomislava Kršnjavija, akademskog kipara, a prethodna tri postavljena su na Blajburškom polju, u Hrastovici kod Petrinje, gdje je Cecelja službovao, te u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Salzburgu, gradu gdje je preminuo 3. srpnja 1989. godine.

Nakon blagoslova u župnoj crkvi proslavljeno je zadušno misno slavlje koje je predvodio biskup Mrzljak u zajedništvu s više svećenika, među kojima je bio i dugogodišnji župnik u Svetom Iliji preč. Ivan Košćak. Na misi su se okupili brojni župljani te članovi Počasnoga blajburškog voda.
Otkrivanju spomen-poprsja i misi prethodio je posjet mjesnom groblju gdje je župnik Ferek predvodio molitvu na Ceceljinu grobu.

 

U predvečerje svečanosti posvećene obilježavanju 23. obljetnice smrti i 80. obljetnice mlade mise svećenika i rodoljuba vlč. Vilima Cecelje, 6. srpnja u Svetom Iliji kod Varaždina održan je simpozij o Ceceljinu životu i radu. U njegovu rodnom mjestu simpozij je u župnom pastoralnom centru, koji nosi njegovo ime otkad su mu zemni ostaci 1997. preneseni iz Salzburga na mjesno groblje u domovini, organizirao općinski odbor Hrvatske seljačke stranke. Simpoziju su nazočili predstavnici Varaždinske biskupije na čelu s biskupom Josipom Mrzljakom, domaći župljani sa župnikom Izidorom Ferekom te čelnici i predstavnici Počasnoga blajburškog voda, udruge Hrvatski domobran i Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin.
Izlagali su: akademski kipar Tomislav Kršnjavi, Bruna Esih, profesorica s Instituta Ivo Pilar, povjesničar dr. Josip Jurčević i mons. dr. Vlado Košić, biskup Sisačke biskupije. O suradnji vlč. Vilima Cecelje i Počasnoga blajburškog voda na kraju je govorio Božo Vukušić, glasnogovornik PBV-a.
(IKA)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.