Mladi folkloraši iz Chicaga u Zagrebu

Goste iz Chicaga pozdravila je ravnateljica HMI Katarina FučekPredstavnici folklorne skupine Hrvatske škole „Kardinal Stepinac“započeli su dvotjednu turneju po Hrvatskoj i BiH, koju je organizirala HMI. Posjet hrvatskoj metropoli započeli su druženjem u Matici, domu svih iseljenih Hrvata

 

Hrvatsku maticu iseljenika posjetili su 6. srpnja gosti iz Chicaga, njih 60, predstavnici folklorne  skupine Hrvatske škole „Kardinal Stepinac“. Oni su na dvotjednoj turneji po Hrvatskoj i BiH, koju je organizirala HMI, a tijekom boravka će ih pratiti  organizatorica i Matičina djelatnica Gordana Vojvodić.
U domu iseljenih Hrvata goste je pozdravila Matičina ravnateljica Katarina Fuček, koja je izrazila veliko zadovoljstvo što vidi veliki broj mladih u grupi, koji usto govore i hrvatski jezik. Pozvala ih je da dođu na zanimljive Matičine projekte. Zahvalila je folklornom društvu što promiče i njeguje hrvatsku baštinu. Tom prigodom ravnateljica je uručila prigodni dar ravnatelju škole Ivi Kosiru.
Uz Zagreb, gosti će posjetiti Veliku Goricu gdje će sudjelovati na Međunarodnoj smotri folklora, potom Vukovar, Osijek, Đakovo, gdje će nastupiti na čuvenim Đakovačkim vezovima, zatim put nastavljaju prema Sarajevu, Međugorju, Dubrovniku, Korčuli, Šibeniku, Udbini, te povratkom u Zagreb, gdje završava njihova turneja.

Voditelj grupe Ivo Kosir, organizatorica i voditeljica turneje Gordana Vojvodić u razgovoru s ravnateljicom HMI Fra Jozo Grbeš među prijateljima u Matici, ravnateljicom Katarinom Fuček i urednicom Vesnom Kukavicom Mladi članovi folklorne grupe Hrvatske škole „Kardinal Stepinac“-Chichago

Predvorje HMI je za posjet gostiju iz Chicaga bilo urešeno predivnim ručnim radovima vrijednih članica Udruge žena Oroslavlje.
Hrvatska škola "Kardinal Alojzije Stepinac" utemeljena je 27. siječnja 1973. Bio je to početak prve organizirane hrvatske škole u Chicagu.
Glavna je svrha škole učiti djecu hrvatski jezik, kulturu i povijest. Djeca također uče pjevati hrvatske pjesme i plesati hrvatska kola. Pri školi postoji i "Klub Stepinac", koji je osnovan 1988. godine, a koji okuplja đake ove škole koji su završili osmi razred osnovne škole, te Tamburica. Hrvatska škola bila je posebice aktivna u tijeku Domovinskog rata 90-tih godina, kada je skupila puno pomoć za Hrvatsku, a trojica njezinih bivših đaka borili su se u Hrvatskoj vojsci za slobodu Domovine: Robert Šego, Jure Rudman i John Kosić.  Oni su bili i prvi đaci  Škole "Kardinal Stepinac".

...u srdačnom druženju sa svojim zagrebačkim domaćinima Vezilje iz Oroslavja Sve Matičine goste uvijek s osmijehom dočekuje Dragica Kuzminski.

  Od godine 2004. Škola je bila prva u Americi koja je organizirala radionice za djecu. Uz pomoć Hrvatske matice iseljenike iz Zagreba i GK RH iz Chicaga od tada stiže četvero profesora koji imaju kratki seminar-radionice s djecom.
Danas Hrvatska škola “Kardinal Stepinac”u četrdesetgodišnjoj povijesti skupa s kolo grupom i tamburicom odgaja 130 učenika, trudom 15 izvrsnih učitelja. Ravnatelj škole je Ivo Kosir, učitelj Tamburice Josef Riccio, a kola i plesova Anđela Bajić.

Tekst: Željka Lešić; Fotografije: Snježana Radoš

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.