Novi broj književnoga časopisa vojvođanskih Hrvata

Časopis »Klasje naših ravni« u novome broju donosi i prikaze knjiga, »Biografski leksikon Hrvata istočnog Srijema«; a  Vladan Čutura piše o zbirci pripovijedaka »Deran s očima« Ivana Kujundžića, Sanja Vulić o dijalektalnoj prozi Hrvata u Bačkoj koja je objavljenja u okviru produkcije NIU »Hrvatska riječ«, a Naco Zelić potpisuje tekst posvećen NIU »Hrvatska riječ« kao najplodnijem nakladniku knjiga vojvođanskih Hrvata Iz tiska je ovih dana izišao novi svezak časopisa za književnost, umjetnost i znanost »Klasje naših ravni«. Časopis, među ostalim, donosi priče Stjepana Bartoša (»Doba bombonijera«) i Milivoja Prćića (»Tako je bilo«), te nove ulomke iz romana »Damin gambit« Tomislava Ketiga i »Mađarica« Lazara Franciškovića.
U rubrici poezija možete pročitati pjesme Tomislava Marjana Bilosnića (»Molitve pred ogledalom«), Anke Petričević (»Sakrij me od pogleda«) i Josipa Cvenića (»Samo smo plahi«), a »Klasje« donosi i novi dramski tekst Ivana Andrašića pod nazivom »Sol vridnija od zlata«.
U rubrici »Istraživanja« tekstove potpisuju Sanja Sekulić (»U potrazi za kaj i ča od Ogulina do Modruša«) i Jasminka Dulić (»Nacionalni i europski identitet vojvođanskih Hrvata«), a u rubrici »Gledišta«, Milovan Miković (»Hrvatski pjesnički izričaj u Bačkoj s kraja XIX. i početkom XX. Stoljeća« i Mirela Lenković (»Poveznice o hrvatskom nacionalnom identitetu u radovima Bele Čikoša Sesije (1864.-1931.)«).
U novom broju »Klasja« tiskani su i prikazi knjiga kao što je primjerice »Biografski leksikon Hrvata istočnog Srijema«; Vladan Čutura piše o zbirci pripovijedaka »Deran s očima« Ivana Kujundžića, Sanja Vulić o dijalektalnoj prozi Hrvata u Bačkoj koja je objavljenja u okviru produkcije NIU »Hrvatska riječ«, a Naco Zelić potpisuje tekst posvećen NIU »Hrvatska riječ« kao najplodnijem nakladniku knjiga vojvođanskih Hrvata.
Rubrika »Baština« čitateljima donosi tekstove Stevana Mačkovića (»Sportske, nogometne i ostale igre, u povodu četvrt stoljeća Bačke (1926.)«) i Antonije Čota Rekettye (»Naše novine, politički, gospodarski i društveni list 1943.–1944. (Zombor/Sombor) – Bibliografija«).
Časopis za književnost, umjetnost i znanost »Klasje naših ravni« izlazi u sunakladništvu Ogranka Matice hrvatske u Subotici i NIU »Hrvatska riječ« iz Subotice. Cijena časopisa je 150 dinara, a može se kupiti u subotičkim knjižarama »Danilo Kiš«, »Nova školska knjiga« i »Limbus«, kao i u tajništvu NIU »Hrvatska riječ«.
(R.P.)

 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.