Poetsko - glazbena večer Hrvata Crne Gore u Kneževu dvoru

Ugledni gosti iz Crne GoreNakon izvrsnog muziciranja talentiranih umjetnika, druženje sunarodnjaka iz Hrvatske i Grne Gore nastavljeno je u ugodnom raspoloženju i nakon koncerta , u atriju Dvora i na Stradunu. Organizatori ovog kulturnog događaja su Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, Grad Dubrovnik, Dubrovačke knjižnice i ured Hrvatske matice iseljenika iz Dubrovnika U Kneževu dvoru u Dubrovniku početkom srpnja održana je „Poetsko glazbena večer Hrvata Crne Gore“. Da Zaljev hrvatskih svetaca obiluje brojnim glazbenim talentima dokazali su mladi glazbenici iz Kotora:Tamara Jovičević, Paola Mitrović, Andrea Orlando, Andrea Petrović, Anita i Jelena Popović, Dora Škapul, te crkveni pjevački zbor „Sveti Tripun“ sa svojim dirigentom Nikolom Čučićem.
Izvrsni glazbeno - poetski događaj, uz brojnu dubrovačku publiku, pratili su uvaženi gosti, veleposlanik RH u Crnoj Gori Petar Turčinović, gk RH u  Kotoru Božo Vodopija, konzulica I razreda Katja Žarnić, direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina CG Derviš Selhanović, djelatnik IPA Prekograničnog programa Hrvatske i Crne Gore Damir Fak, te predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća CG Miroslav Franović.

OrganizatoriOkupljene uzvanike, domaćine i goste pozdravio je dr. Derviš Selhanović istaknuvši, među ostalim, da sve ono što je dobro postoji u kulturi, te da je multikulturalnost jedna od odrednica Crne Gore koja se afirmira kroz sve manjinske narode na tom prostoru. Također je istaknuo da upravo Hrvati daju izuzetan značaj kulturi i tradiciji te da obogaćuju multikulturalnost Crne Gore. Izrazivši zadovoljstvo zahvalio je domaćinima i organizatorima na uspješnoj suradnji.
Preludij i Allegro, Kreislera-Pugnanija na samom početku izvele je Dora Škapul na violini u pratnji svoje profesorice klavira Tamare Jovićević. Chopinovu Etidu op. 25 br. 12 na klaviru je izvela Paola Mitrović, dok su Dopplerovu Mađarsku pastoralnu fantaziju odsvirale Andrea Petrović na flauti i Andrea Orlando na klaviru.

Glumica Glorija ŠoletićTijekom večeri, renomirana dubrovačka dramska umjetnica Glorija Šoletić, čitala je ulomke poezije i proze kotorskih autora, s početka 16 st. do današnjih dana, Ivana Bona-Bolice, Dominika Cecića, nadbiskupa Vicka Zmajevića, Andrije Balovića, Frana Alfirevića te Viktora Vide.
Violinistice sestre Popović, Jelena i Anita, nadahnuto su odsvirale Allegro moderato, J.K.V. Kalivode.

Dora Škapul iz KotoraNa samom kraju večeri djela Mozarta, A. Brucknera i R. Filke otpjevao je crkveni zbor „Sveti Tripun“ iz Kotora u pratnji Tamare Jovićević na orguljama, pod ravnanjem Nikole Čučića, voditelja i dirigenta. Program je vodila Nila Vukosavić.

Jagoda Buić, Vesna Čučić, dirigent Nikola ČučićUz izvrsno muziciranje talentiranih umjetnika iz Boke kotorske, u sklopu „Poetsko-glazbene večeri Hrvata Crne Gore“, druženje sunarodnjaka iz Hrvatske i Crne Gore nastavljeno je u ugodnom raspoloženju i nakon koncerta, u atriju Kneževa dvora, te ugodnom večernjom šetnjom Stradunom.
Organizatori ovog kulturnog događaja su Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, Grad Dubrovnik, Dubrovačke knjižnice i ured Hrvatske matice iseljenika iz Dubrovnika.

 

Tekst i fotografije: Maja Mozara

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.