Hrvatski je naš izbor

U Gornjoj Austriji započelo je anketiranje Hrvata čija djece polaze redovite austrijske škole. Prva anketa uspješno je provedena 26. lipnja poslije tradicionalnog hodočašća na Pöslingbergu, nedaleko od Linza, a potom i u Hrvatskom kulturnom domu Linz. Anketa je također provedena i u St. Martinu i Welsu. - Moramo istaknuti da su uspješnosti provedbi anketa najviše pridonijeli, kao i obično - naši svećenici te predsjednik Hrvatskog doma Jakić - naglašava učitelj Bregant bez kojega bi ova akcija bila nezamisliva jer se on već desetljećima bori za poboljšanje statusa hrvatskog jezika u Austriji.

 

Hrvati u Gornjoj Austriji su opet iskazali senzibiltet kad je u pitanju hrvatski jezik i škola, tako da se do sada skupilo oko 500 potpisanih upitnika.

- Ovo je već četvrta anketa provedena na našem terenu. Zadnju je organizirao Mladen Dolenc, opunomoćenik hrvatskog Ministarstva znanosti, prosvjete i športa, a rezultirala je potpisivanjem Programa suradnje u području znanosti, kulture i prosvjete između Republike Hrvatske i Austrije. Taj međudržavni dokument bio je solidan temelj za osnivanje hrvatskih škola u Austriji, ali ga nažalost nismo znali iskoristiti, što našom sporošću, što austrijskim prijetvornim otezanjem - pojašnjava Bregant gajeći nadu kako će ova anketa na zadovoljstvo svih Hrvata uroditi plodom.
(www.crowc.org)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.