Gimnazijalci iz Gradišća u Istri

U Puli je boravilo 55 gradišćanskih srednjoškolaca s njihovim profesorima Angelikom, Petrom  i Ivanom. Smještaj im je bio osiguran u Učeničkom domu u Puli. Domaćini su gostima izveli kazališnu predstavu, a gosti su predstavili povijest svoga kraja i poeziju na gradišćanskohrvatskome

 

 

Tijekom ljetnih mjeseci Pulu i Istru posjeti veliki broj hrvatskih iseljenika i pripadnika autohtonih hrvatskih manjina, pojedinačno i u grupama.
Tako je od 11. do 22. lipnja profesorica Angelika Kornfeind s pulskim uredom HMI dogovorila posjet gimnazijalaca i drugih srednjoškolaca iz Gradišća Puli i Istri, kao dio nastavnog plana za upoznavanje ovoga dijela hrvatske domovine.
Tih je dana u Puli boravilo 55 gradišćanskih srednjoškolaca s njihovim profesorima Angelikom, Petrom i Ivanom. Smještaj im je bio osiguran u Učeničkom domu u Puli, gdje ih je  srdačno dočekala ravnateljica Milica Meštrović sa svojim osobljem. Prvog su dana posjetili su otočje Brijuni,  a u večernjim satima održana je literarna večer u pulskoj gimnaziji. 
Učenici Dramske grupe profesora Filipa Zoričića uz ravnateljicu škole prof. Branku Antunović Piton izveli su predstavu „ Bit ću ista mama“. Mladi iz Gradišća su predstavu nagradili velikim pljeskom, a profesorica Kornfeind je pozvala pulske gimnazijalce u posjet Gradišću.
Gradišćanski su srednjoškolci predstavili povijest svoga kraja i poeziju na radišćanskohrvatskome. Uslijedilo je razgledavanja Pule s Kaštela. Slijedeća dva dana posjetili su pazinski klasični kolegij, gradić Roč s najstarijim tiskarskim strojem, Aleju glagoljaša i Hum -„ najmanji grad na svijetu“ i Rovinj.
Sljedećeg dana upoznali su povijest pulskog brodogradilišta „Uljanik“, razgledali  „Kuću prirode“ u Premanturi na Rtu Kamenjak, najjužnijem dijelu Istre. Zadnja večer boravka u  bila je posvećena drevnoj Areni. Gimnazijalci su svoj posjet zabilježili i na brojnim fotografijama.

Tekst: Ana Bedrina

 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.